L’Ocell de Foc, un programa per prevenir el malestar emocional de les persones joves, presenta el seu nucli a Terrassa

23/03/2023

Les 5 entitats sentinella del nucli Ocell de Foc Volant presenten el projecte en una roda de premsa

Ahir dimecres 22 de març, les entitats sentinelles del nucli de l’Ocell de Foc Volant van presentar el projecte a l’Alberg de la Joventut Vallparadís, amb una roda de premsa que va comptar amb la participació de Josep Vidal i Fàbrega, director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, i Ona Martínez, Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa.

Josep Vidal va posar de relleu el caràcter preventiu del programa, que té un pressupost de 10 milions d’euros i donarà suport a joves “que poden patir, han patit o patiran” malestar emocional: un 15% de la població jove, com a mínim. Ona Martínez, per la seva banda, va significar el treball del teixit associatiu, que ha possibilitat l’inici del programa.

Una de les primeres fases del programa, que s’allargarà fins el desembre de 2024, és donar-lo a conèixer i és per això l’equip tècnic està fent una tasca intensiva de presentacions, reunions a instituts i amb ajuntaments, participació en fires i dinamització de les xarxes socials per a la captació de joves participants.

El programa Ocell de Foc

L’Ocell de Foc és un programa impulsat per la La Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu oferir atenció a joves amb problemes de salut mental per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent.

L’Ocell de Foc Volant, un nucli de 5 entitats sentinella i 7 satèl·lits a Terrassa

El nucli Ocell de Foc Volant és un dels 22 nuclis de l’Ocell de Foc i està composat per diverses entitats sentinelles (Fundació Salut Mental Catalunya, Fundació Educativa Can palet i Ca n’Anglada, Associació La Víbria, Associació Alba i Prodiscapacitat Fundació Privada Terrassenca, que n’és l’entitat guia) i entitats satèl·lit (LafactFupar, Tu Tries, Esplai Tremola, Fundació Main, Colònies Ca n’Anglada, Unió i Lleure i l’Ajuntament de Terrassa).

L’equip tècnic, coordinat per Candi Guerrero i format per Valery Romero, Laura Calomarde, Ariadna Folch i Anna Ballester, disposa d’un espai físic que es troba a la Casa Bauman, tot i que les intenció és voltar pels barris, on l’equip promourà actes per fer difusió del projecte, activar formacions, lluitar contra l’estigma dels problemes de salut mental, crear iniciatives col·lectives i posar en marxa projectes cooperatius.  Un altre propòsit del programa passa per un servei de “coaching”, amb un acompanyament emocional individualitzat i l’orientació dels joves “durant el procés d’inserció laboral o del retorn al sistema educatiu“.

Anna García, en representació de Prodis, va destacar la importància de programes com aquest, de treball cooperatiu, “en un moment complicat per a la població juvenil després de la pandèmia i en aquesta societat del rendiment”.

Més informació

L’Ocell de Foc Volant disposa de diversos canals de contacte: