Nova formació del “Parlem de salut mental”

07/07/2021

Amb el professorat de cicles de formació professional de la família de comunitat, en el sí del projecte FUTURAFP.

El passat 6 de juliol es va presentar la ponència online ‘Parlem de salut mental’ en el sí de les jornades tècniques organitzades per FuturaFP. Aquestes jornades estan dedicades a impulsar la recerca, desenvolupament i la innovació educativa, per assolir les expectatives d’una Formació Professional de qualitat en el present i el futur.

La ponència va tenir 2 hores de durada amb un grup de 50 professors/es. Impartida per Machus San Pío i Alícia de Maya, Directora i Tècnica de l’Activa’t per la Salut Mental de la Federació Salut Mental Catalunya. L’objectiu d’aquesta ponència era oferir coneixements sobre salut mental comunitària, des d’una vesant positiva, de lluita contra l’estigma, donant visibilitat al model de recuperació i oferint eines als professionals que fan atenció directa i continuada a la ciutadania.

Reflexió sobre la salut mental

Des de la Federació Salut mental Catalunya acostem noves formes de veure i parlar sobre les problemàtiques en salut mental i oferint un espai  per a reflexionar entorn a la  salut mental i aportant eines per a la intervenció directa amb l’alumnat, tot aixíò en l’entorn a la definició de conceptes com ciutadania, salut mental, estigma, auto-estigma i recuperació. D’altra banda, s’ha mostrat l’experiència en 1a persona de la ma del material audiovisual de Veus com la teva.

Per als professors ha estat una reflexió molt enriquidora, i alhora els ha permès conèixer les conseqüències de l’estigmatització en salut mental en l’exercici de la ciutadania. També ha permés trencar amb estereotips sobre què significa patir un trastorn mental.

Al llarg de la formació em fet una revisió històrica sobre l’origen i efectes de l’estigma i l’auto-estigma en salut mental, i hem donat a conèixer les conseqüències de l’estigmatització en salut mental en l’exercici de la ciutadania. També hem presentat el procés de recuperació i empoderament en salut mental com a eina fonamental per a trencar l’estigma i l’autoestigma.

Finalment, la segona part de la ponència ha estat dedicada a dotar d’eines i mecanismes  als participants per millorar l’acompanyament en l’atenció directa. Hem finalitzat la dinàmica oferint les eines i recursos en relació al nou paradigma de recuperació i empoderament en salut mental.