Nou pla de prevenció de la mort per suïcidi a Catalunya
El Pla 2021-2025 invertirà més diners, farà seguiment de les persones en risc de mort per suïcidi al telèfon 061 i implicarà a familiars, supervivents i professionals.
El Departament de Salut ha presentat avui 9 de setembre el nou Pla de prevenció de la mort per suïcidi a Catalunya. El Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) invertirà 15 milions d’euros i farà seguiment i acompanyament de les persones en risc de conducta suïcida a través del telèfon 061 Salut Respon. L’objectiu és oferir una atenció personalitzada a cada cas i facilitar l’atenció en el sistema de salut.
En aquest sentit, el 061 va atendre el 2020 un total de 5.900 trucades relacionades amb temàtica d’ideació suïcida. L’objectiu del pla és coordinar-se amb els centres de salut mental per donar continuïtat i suport a aquestes trucades. La importància de fer un bon seguiment s’ha demostrat amb les dades del Codi Risc Suïcidi que destaquen que el 80% de les persones que han fet temptatives es visiten als centres de salut mental d’adults (CSMA) abans dels 10 dies següents; en el cas dels en infants o joves (CSMIJ) abans de les primeres 72 hores.
Valoració positiva des del moviment associatiu
Des de Salut Mental Catalunya valorem molt positivament aquest compromís del Govern, que també és fruit de la tasca d’incidència del nostre moviment associatiu. En aquest sentit, les campanyes de sensibilització engedades als darrers anys per SMC i les seves associacions al voltant de la celebració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi han ajudat a posar en valor la necessitat de fer polítiques nacionals de prevenció de la mort per suïcidi.
De fet, la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental del 2019 a Sort portava per lema “Parlar i escoltar salva vides” va servir perqué la consellera de Salut en aquell moment, Alba Vergés, anunciés el compromís de la Generalitat per engegar un pla nacional de prevenció de la mort per suïcidi, que ara veu la llum.
El nou pla de la Generalitat de Catalunya preveu:
- Reduir 15% la mortalitat en 5 anys.
- Incloure aspectes educatius, socials, de justícia.
- Importància del suport i acompanyament a famílies supervivents.
- Treballar l’estigma.
Altres aspectes destacats del nou PLAPRESC són:
- 300 accions i 6 línies estratègiques, de les quals se’n prioritzen 25
- Estratègia d’avaluació de resultats
- Inversió 15 M€
- Coordinació 061 amb els CSMA i CSMIJ
El pla preveu implicar a familiars, supervivents i professionals en les polítiques de prevenció de la mort per suïcidi. La presidenta de l’associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS), Cecília Borràs, ha explicat en la presentació que “el Pla també contempla la postvenció, que són aquelles activitats desenvolupades per o amb els familiars supervivents per tal de facilitar la seva recuperació i també prevenir comportaments suïcides”.
Passejada en l’acte de presentació del Pla a Olot. Foto presentació
Les morts per suïcidi a Catalunya
El Departament de Salut posa la prevenció de les morts per suïcidi com una prioritat de salut pública. En aquest sentit, la mort per suïcidi és la principal causa de mort no natural a Catalunya i la segona causa de mort entre la població jove (15-29 anys).
- Catalunya va registrar 441 morts per suïcidi el 2019.
- El 73% d’aquestes morts van ser homes.
- 2.600 persones van patir les conseqüències traumàtiques i de dol per aquestes morts.
El nou pla de Salut s’ha presentat amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi, que se celebra cada any el 10 de setembre. El lema escollit per Salut per fer difusió del nou pla les xarxes socials és #TrioLaVida
Més informació
Dossier del Pla de prevenció de suïcidis
Apartat sobre la prevenció de la mort per suïcidi al web SMC