La jornada de Sant Pere Claver reclama una comunicació responsable de la salut mental als mitjans

13/06/2015

Sant Pere Claver – Institut Docent i Recerca va organitzar el dia 12 de juny la VII Jornada d’Atenció al Trastorn Psicòtic Incipient: ‘Salut Mental: Noves tecnologies i mitjans de comunicació’.  La Jornada Anual dels Programes d’Atenció Específica al Trastorn Psicòtic Incipient va servir per reflexionar sobre dos temes de gran actualitat:

  • conèixer com poden contribuir les noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) al diagnòstic i al tractament, especialment en programes com el PAE-TPI que s’adreça a la població jove
  • donar espai a reflexionar sobre el tracte que donen els mitjans de comunicació als problemes de salut mental, en especial als trastorns psicòtics, i a pensar en com poden contribuir a facilitar-ne la detecció i el tractament precoç

La jornada va comptar amb la participació del periodista de TV3 Jaume Barberà, que va admetre que els comunicadors “tenim resposabilitat social i hem d’anar amb compte amb les expressions que utilitzem. No podem anar estigmatitzant”, alhora que va afegir que “tots ens movem, ciutadans i periodistes, en esteriotips, hi això ha d’anar canviant”.

La Federació Salut Mental Catalunya va estar representada per la seva Directora de Comunicació, Elisenda Ferrer, que va apostar per un tractament en positiu de la salut mental als mitjans de comunicació i va destacar la importància del paper dels periodistes i del llenguatge  que utilitzen per lluitar contra l’estigma i la discriminació que va associada amb les persones amb problemes de salut mental. Una opinió compartida pel director d’Obertament, Miquel Juncosa, que va declarar que els mitjans son aliats en la lluita contra l’estigma.

Podeu consultar aquestes i altres intervencions dels participants a la jornada amb el seguiment que es va fer a Twitter.