Més de 10.800 joves han rebut suport al seu benestar emocional durant el primer any del programa Ocell de Foc

13/11/2023

Salut Mental Catalunya (SMC) participa com a entitat sentinella en dos territoris: l’Ocell de Foc Volant a Terrassa i l’Ocell de Foc Tàngram al Barcelonès Nord

La ciutat de Terrassa va acollir ahir, diumenge 12 de novembre, la celebració del primer any del programa Ocell de Foc, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball. L’acte, que va tenir lloc a l’antiga fàbrica del Vapor Ventalló, va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Pere Aragonès va subratllar l’objectiu d’arribar a atendre fins a 20.000 joves durant el 2024

El programa de suport al benestar emocional a joves ha atès un total de 10.847 joves durant el seu primer any de vida. L’Ocell de Foc, que compta amb un pressupost de gairebé 10 milions d’euros del Departament d’Empresa i Treball, té l’objectiu de fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu. Es tracta d’un programa transversal que implica les administracions i les entitats especialitzades del territori, i que promou un abordatge integral per tal que les persones joves puguin dur a terme el seu projecte de vida d’una manera autònoma i independent, posant especial èmfasi en aquelles que pateixen problemes de salut mental. En total, l’Ocell de Foc s’estén en 25 nuclis repartits a tot el territori català amb més de 100 entitats que executen el projecte.

Aragonès va anunciar durant l’acte l’objectiu d’arribar a atendre fins a 20.000 joves durant el 2024 i, a més, va avançar que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) destinarà 12 milions a una línia de subvencions per facilitar la contractació de joves d’entre 16 i 30 anys que es trobin en situació d’atur i que acreditin un títol universitari, de FP o un certificat de professionalitat.

Una jornada festiva oberta a la comunitat

Durant el matí, hi va tenir lloc una taula rodona amb professionals especialistes en salut mental i joves de Salut Mental Catalunya -amb Cristina Páez, directora de Serveis d’Atenció a les Persones a SMC-, representants d’Obertament i tècniques d’Ocell de Foc. A continuació, hi va haver un espai per a experiències en primera persona i una conversa amb Pere Aragonès, moderada per l’Ariadna Folch, tècnica de l’Ocell de Foc Volant.

Durant la jornada, Aragonès i Torrent van participar en la gravació en directe del podcast La Flama, de l’Ocell de Foc Volant, on van poder fer balanç sobre el primer any d’implementació del projecte. El conseller va destacar la xarxa d’entitats que fa possible l’Ocell de Foc i que ofereixen un “circuit paral·lel” a les eines de l’Administració i la Sanitat Pública: “És un sistema que facilita l’accés a aquells joves que no s’han atrevit a picar la porta a les institucions”. Aragonès va subratllar la necessitat de donar eines als i les joves per a garantir el seu benestar emocional així com l’autonomia en el desenvolupament del seu futur acadèmic i professional.

La jornada va concloure amb una actuació musical duta a terme per les persones joves participants del programa, que van cantar diverses cançons de rap de caire reivindicatiu sobre la situació actual de la joventut.

Més informació

enllaç amb més informació Tota la informació sobre l’Ocell de Foc a SMC

enllaç amb més informació Ocell de Foc Tàngram

enllaç amb més informació Ocell de Foc Volant