Mental Health Friendly es presenta a la conferència internacional de mestres d’anglès Innovate ELT

12/05/2016

Mental Health Friendly (MHF) és un projecte que fomenta l’aprenentatge de l’anglès com a eina d’inclusió social de persones amb problemes de salut mental i la sensibilització en salut mental en l’àmbit de l’ensenyament de la llengua anglesa. La iniciativa, que sorgeix de la col·laboració de la Federació Salut Mental Catalunya amb la iniciativa de dos professors d’anglès a Barcelona, Andrew Dodd i Fiona Oates, avança i aquesta setmana ha definit la col·laboració i participació amb Oxford House i Macmillan Education, referents en la formació i materials en l’ensenyament de l’anglès.

Presentació de la Lesson Plan davant professors d’anglès de tot el món
La col·laboració amb Oxford House ha permés que Mental Health Friendly sigui un dels projectes que es presentin en la conferència internacional Innovate ELT, que organitza ELTjam i Oxford TEFL, i que es va fer a Barcelona divendres i dissabte 6 i 7 de maig.  MHF ha estat un dels projectes escollits per la innovació que suposa apropar l’aprenentage de l’angès a persones amb problemes de salut mental, i amb dificultats d’aprenentage en general, i pel seu valor social.

MHF va fer una presentació pràctica del Pla de Lliçó guanyador del concurs de Lesson Plan de MHF que la Federació va posar en marxa en col·laboració amb Macmillan Education. L’objectiu era dissenyar una classe d’anglès de qualitat per sensibilitzar sobre els problemes de salut mental a l’aula. El concurs es va fer entre mestres d’anglès de tot Catalunya i va ser guanyat per Elen Evans, mestra d’International House Barcelona. Elen va rebre el premi a l’octubre a Valls durant la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental.

Maletí pedagògic i integració del projecte en els serveis de salut mental
La Lesson Plan és només una de les iniciatives creades pel projecte, que incropora també un maletí pedagògic que inclou 15 lliçons d’anglès dissenyades per Andrew Dodd amb la col·laboració de Fiona Oates i usuaris Centre de Dia Pi i Molist de l’Hospital de Sant Pau. L’objectiu és que siguin materials que permetin que professionals dels serveis socials i de salut mental, amb uns mínims coneixements d’anglès, els puguin utilitzar.

El projecte preveu la seva integració dintre dels serveis i recursos de la xarxa de salut mental de Catalunya, com una eina més en les activitats que promouen la inclusió social i la recuperació de les persones amb problemes de salut mental. En un primer pas, MHF s’aplicarà als Clubs Socials i Serveis Pre-Laborals, ja que en aquest darrer cas l’ensenyament de l’anglès facilita la inserció laboral de les persones amb trastorn.

Està previst que els alumnes o grups amb millor capacitat d’aprenentatge continuïn la seva formació a les Escoles d’Adults, Escoles Oficials d’Idiomes i altres acadèmies i centres d’ensenyament. Els centres col·laboradors rebran una Guia pels docents el·laborada per facilitar l’aplicació del segell i mètode Mental Health Friendly en els seus centres.

Per què anglès i salut mental? L’origen del projecte
El projecte MHF neix de la iniciativa personal de dos professors natius d’anglès que treballen a Barcelona, Andrew Dodd i Fiona Oates, que col·laboraven amb la Fundació Pi i Molist en l’ensenyament de l’anglès a persones amb problemes de salut mental de l’Hospital de Sant Pau. Els dos docents van contactar amb la Federació per ampliar la iniciativa a tota la xarxa de salut mental de Catalunya.

Després de mesos de reunions, feina i definició del projecte, els materials estan redactats i en fase d’execució i disseny, i el projecte Mental Healt Friendly veurà la llum al maig amb la presentació a la conferència Innovate ELT, que reunirà professors d’anglès de tot el món a la seu d’Oxford House a Barcelona.