L’Indicador de Benestar Subjectiu, una nova eina que ha de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones a través de les polítiques públiques

SMC
18/01/2024

Confiem que el Govern segueixi comptant amb el teixit associatiu, una xarxa de suport imprescindible en el benestar de la ciutadania

En un món de la complexitat de l’actual, parlar de felicitat pot semblar il·lús o poc realista. I tanmateix cadascú, a la seva manera, superant entrebancs personals, intenta acostar-s’hi tant com pugui. Que en política es parli de felicitat pot provocar dins nostre un cert recel, pel risc de ser manipulats fent servir les emocions. Les administracions han de basar les seves accions en realitats tan objectivables com sigui possible i tanmateix no haurien d’ignorar com se sent la ciutadania. Per això, darrerament s’han anat estenent les enquestes i els estudis sobre el benestar subjectiu.

Presentació dels primers resultats de l’Indicador de Benestar Subjectiu

El passat 16 de gener, la Generalitat de Catalunya va presentar els resultats de l’Indicador de Benestar Subjectiu en un acte presidit pel president de la Generalitat. Aquesta eina s’ha desenvolupat seguint línies de treball establertes per experts internacionals i ha estat elaborada partir d’una enquesta a 4.000 persones arreu del món. La xifra global que sintetitza l’anàlisi dels diversos factors és del 6,9 i, pel que fa a l’edat, crida l’atenció el baix nivell de satisfacció arreu del món al voltant dels 50 anys.

En el cas de Catalunya, l’enquesta realitzada mostra que els 12 factors més rellevants que contribueixen al nivell de benestar de la societat catalana són, per aquest ordre: salut, família, situació econòmica, àmbit laboral, vida personal, benestar emocional, malestar, propòsits, usos del temps i lleure, context polític i global, habitatge i salut mental. És a dir, la salut mental apareix, més enllà de l’apartat global de salut, com una qüestió amb prou importància específica per quedar singularitzada en els resultats finals. Arran d’aquesta constatació, en la seva intervenció, Pere Aragonès, president de la Generalitat, va refermar el seu compromís de desplegar de manera imminent el Pacte Nacional sobre Salut Mental.

La rellevància del teixit associatiu en el benestar de les persones

Des de SMC estem satisfets que el govern es preocupi pel benestar de la nostra ciutadania i esperem que segueixin comptant amb el teixit associatiu que esdevé una xarxa de suport imprescindible en aquest benestar.

Més informació

Tots els detalls sobre l’Indicador de Benestar Subjectiu