Les Taules de Salut Mental presenten experiències d’èxit i indicadors per avaluar resultats

06/11/2017

La Casa del Mar de Barcelona va acollir el 3 de novembre la jornada “Espai de treball: Les Taules de Salut Mental. Intercanvi d’experiències i presentació dels indicadors per millorar la seva eficàcia“. La trobada va comptar amb la participació de prop de 100 persones i va estar organitzada per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), impulsora de les Taules de Salut Mental, que des de la seva creació al 2004 ja són 21 en total a tot el territori.

La jornada va estar inaugurada per la directora de la Federació SMC, Marta Poll, va presentar la ponència Les Taules de Salut Mental. Un model de creació, gestió i manteniment de taules de concertació en l’àmbit de la salut mental“, i per la Directora del Pla director de salut mental i addiccions, Cristina Molina, que va destacar el valor de les accions conjuntes que posen a la persona en el centre del model comunitari en l’atenció en salut mental.

El codirector d’Spora Sinergies. Consultora Psicosocial, Noel García, va presentar la ponència “Sistema de seguiment i avaluació de les Taules de Salut Mental de Catalunya“. La jornada va servir també per presentar la nova eina creada per Spora i la Federació SMC “Taules de Salut Mental de Catalunya Indicadors de seguiment i avaluació“.

L’espai de treball va continuar amb una taula rodona en la qual es van presentar experiències d’èxit a Catalunya portades des de les Taules de Salut Mental que hi ha actualment a Catalunya, impulsades des de la Federació SMC. Podeu consultar les fitxes d’una vintena d’aquestes experiències en el document “Taules de Salut Mental. Experiències d’èxit“. L’intercanvi d’experiències va estar moderat per Noel García i va comptar amb la participació de Mònica Carrilero, tècnica d’incidència de la Federació SMC, que va parlar sobre els aprenentatges dels anys que les Taules porten en marxa des d’una visió global.

Les experiències que es van presentar a la taula d’intercanvis van ser:

“Sentir salut mental”, experiència a les biblioteques, a càrrec de Muntsa Miñana, tècnica auxiliar de biblioteques de Santa Coloma de Gramenet, i de Laura Jareño i Maribel Catalán, membres d’Activament Gramenet.

“Formació a la Guàrdia Urbana de Reus”, a càrrec de Mònica Aresté, responsable del projecte Activa’t per la salut mental al Camp de Tarragona.

“Guies de salut mental per les comarques de Lleida”, a càrrec de la directora de l’Associació Alba de Tàrrega, Maite Trepat.

La jornada va servir per evidenciar la importància de les petites fites aconseguides per les Taules al darrers anys, promovent accions molt concretes que vinculin agents diversos de cada territori amb una visió positiva de la salut mental. També es va destacar la importància de comunicar i difondre totes aquestes experiències, i la creació de materials com guies, mapes de recursos o la celebració de jornades, trobades i reunions de treball i coordinació.

Altres conclusions destacades van ser la necessitat d’explorar recursos assequibles i de baix cost per cada territori, i nous espais, que tinguin sempre a la persona amb problemes de salut mental en el centre d’atenció. Altres valors destacats pels participants van ser la confiança mútua i la continuïtat dels espais de treball com el que es va fer a la Casa del Mar.