Preguntes freqüents: Què diu la nova Llei de suports a les persones amb discapacitat?

Federació Salut Mental Catalunya i Col·lectiu Ronda – 2023

Un document on s’explica de forma accessible la Llei 8/21 de 2 de juny de reforma civil i processal en l’exercici de la capacitat de les persones amb discapacitat, en què consisteixem els suports, com establir aquests suports, què és la figura de l’assistent, la responsabilitat i com anticipar-nos per deixar constància de la voluntat.

Licencia de Creative Commons

Aquesta obra està sota llicència CC BY-NC-SA 4.0.

enllaç amb més informació DescarregaVersió Lectura Fàcil

Mental health, human rights and legislation

OMS – 2023

La guia proposa nous objectius per a la llei, inclòs establir un mandat clar perquè els sistemes de salut mental adoptin un enfocament basat en els drets. Destaquen les disposicions legals necessàries per promoure la desinstitucionalització i l’accés a serveis de salut mental comunitaris de bona qualitat i centrats en la persona. Destaca com les lleis poden abordar l’estigma i la discriminació i ofereix mesures concretes sobre com eliminar la coacció en els serveis de salut mental a favor de pràctiques que respectin els drets i la dignitat de les persones.

enllaç amb més informació Descarrega

Informe sobre drets i salut mental a Catalunya

Federació Salut Mental Catalunya – 2022

Per fer un registre i seguiment de les vulneracions dels drets en salut mental a Catalunya, la Federació SMC les ha recollit en l’informe 2022, el·laborat a partir de les informacions i denúncies recollides per les associacions i els Espais Situa’t.

enllaç amb més informació Descarrega

Informe sobre drets i salut mental a Catalunya

Federació Salut Mental Catalunya – 2021

Per fer un registre i seguiment de les vulneracions dels drets en salut mental a Catalunya, la Federació SMC les ha recollit en l’informe 2021, el·laborat a partir de les informacions i denúncies recollides per les associacions i els Espais Situa’t.

enllaç amb més informació Descarrega

Informe sobre drets i salut mental a Catalunya

Federació Salut Mental Catalunya – 2020

Per fer un registre i seguiment de les vulneracions dels drets en salut mental a Catalunya, la Federació SMC les ha recollit en l’informe 2020, el·laborat a partir de les informacions i denúncies recollides per les associacions i els Espais Situa’t.

enllaç amb més informació Descarrega

portada guia drets salut mental

Drets i salut mental

Federació Salut Mental Catalunya – 2021

La defensa i protecció dels drets és fonamental per exercir plenament la nostra ciutadania. En salut mental, tenir drets ajuda a disminuir el patiment i promou l’empoderament i la recuperació. És per això, que des de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) creiem que els drets de les persones amb problemes de salut mental han de guiar les polítiques públiques, legislatives i de prestació de serveis.

enllaç amb més informació Descarrega

drets i deures salut mental

Informe sobre drets i salut mental a Catalunya

Federació Salut Mental Catalunya – 2019

Per fer un registre i seguiment de les vulneracions dels drets en salut mental a Catalunya, la Federació SMC les ha recollit en l’informe 2019, el·laborat a partir de les informacions i denúncies recollides per les associacions i els Espais Situa’t.

Descarrega

drets i deures salut mental

El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament

Federació Salut Mental Catalunya – 2019

Aquest document és fruït de tres tallers de treball que han comptat amb la participació dels diferents agents clau relacionats amb el procés de modificació de capacitats jurídiques (persones amb un problema de salut mental, famílies, fiscalia, fundacions tutelars, administracions públiques, medicina forense, etc.).

Descarrega

drets i deures salut mental

Informe sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental

Federació Salut Mental Catalunya – 2018

La Planificació de Decisions Anticipades (PDA) i el Document de Voluntats Anticipades (DVA) en salut mental s’han estat treballant des d’un grup de treball específic del Comitè de Bioètica de Catalunya. Al març del 2018 finalment s’ha aprovat el document El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades i planificació de decisions anticipades, amb l’objectiu d’identificar els problemes ètics que planteja la utilització de les directrius anticipades i fer propostes per avançar en la implementació del DVA i la PDA en el nostre entorn.

Descarrega

drets i deures salut mental

Guia de drets en salut mental. No hi ha recuperació sense drets

Federació VEUS – 2017

Aquesta guia pretén ser un instrument de consulta sobre la ciutadania i els drets en l’àmbit de la salut mental que, partint de la realitat del nostre territori, faciliti cures que promoguin l’exercici dels nostres drets.

Descarrega

imatge de la portada de l'informe

Informe sobre el estado de los derechos de las personas con trastorno mental en España

Salud Mental España – 2020

La Confederación Salud Mental España (SME) publica des de fa sis anys aquest informe per fer un seguiment de les vulneracions i les discriminacions dels drets de les persones amb problemes de salut mental. La publicació del 2020, que coincideix amb l’any de pandèmia viscut, evidencia els efectes que la Covid-19, l’estat d’alarma i el confinament han ha tingut en el nostre col·lectiu.

Descarrega

Mujer y salud mental. Tus derechos son los míos

FEAFES Salud Mental Extremadura – 2020

Guia informativa sobre els drets de les dones amb discapacitat psicosocial. El document s’ha fet a partir de les aportacions de la Red Regional de Mujeres en Salud Mental de la Federación extremeña de salud mental.

enllaç amb més informacióDescarrega el pdf en aquest pdf

Derechos humanos y salud mental

Aproximación a la Perspectiva de derechos humanos en primera persona.

Feafes Extremadura – 2020

enllaç amb més informació Descarrega el pdf en aquest enllaç

Skip to content