
Drets i salut mental
Federació Salut Mental Catalunya – 2021
La defensa i protecció dels drets és fonamental per exercir plenament la nostra ciutadania. En salut mental, tenir drets ajuda a disminuir el patiment i promou l’empoderament i la recuperació. És per això, que des de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) creiem que els drets de les persones amb problemes de salut mental han de guiar les polítiques públiques, legislatives i de prestació de serveis.

Informe sobre drets i salut mental a Catalunya
Federació Salut Mental Catalunya – 2019
Per fer un registre i seguiment de les vulneracions dels drets en salut mental a Catalunya, la Federació SMC les ha recollit en l’informe 2019, el·laborat a partir de les informacions i denúncies recollides per les associacions i els Espais Situa’t.

El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament
Federació Salut Mental Catalunya – 2019
Aquest document és fruït de tres tallers de treball que han comptat amb la participació dels diferents agents clau relacionats amb el procés de modificació de capacitats jurídiques (persones amb un problema de salut mental, famílies, fiscalia, fundacions tutelars, administracions públiques, medicina forense, etc.).

Informe sobre la Planificació de Decisions Anticipades (PDA) en salut mental
Federació Salut Mental Catalunya – 2018
La Planificació de Decisions Anticipades (PDA) i el Document de Voluntats Anticipades (DVA) en salut mental s’han estat treballant des d’un grup de treball específic del Comitè de Bioètica de Catalunya. Al març del 2018 finalment s’ha aprovat el document El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades i planificació de decisions anticipades, amb l’objectiu d’identificar els problemes ètics que planteja la utilització de les directrius anticipades i fer propostes per avançar en la implementació del DVA i la PDA en el nostre entorn.

Taules de Salut Mental. Una eina per al desenvolupament de polítiques locals en salut mental
Federació Salut Mental Catalunya – 2017
El document que us presentem és el resultat d’un treball intens de reflexió i acció, del conjunt d’iniciatives i experiències territorials. La implicació de tots els agents ens ha permès definir un model d’actuació territorial en salut mental, amb la finalitat de contribuir a una millor pràctica en el desenvolupament d’iniciatives a nivell local.

Taules de Salut Mental Alguns exemples des de la pràctica en el territori
Federació Salut Mental Catalunya – 2017
Donar a conèixer, explicar i mostrar accions específiques en els diferents àmbits d’actuació de les Taules. Plasmar a nivell concret el treball de les taules amb exemples.

Taules de Salut Mental, experiències d’èxit
Federació Salut Mental Catalunya – 2017
Recull en 24 fitxes d’una mostra de bones pràctiques de les Taules de Salut Mental a Catalunya.

Taules de Salut Mental de Catalunya. Indicadors de seguiment i avaluació
Federació Salut Mental Catalunya
Aquest document presenta el conjunt de 8 indicadors de seguiment i d’avaluació de resultats que ha de permetre, amb el temps, valorar l’evolució i els assoliments de les Taules de Salut Mental.

Guia de drets en salut mental. No hi ha recuperació sense drets
Federació VEUS – 2017
Aquesta guia pretén ser un instrument de consulta sobre la ciutadania i els drets en l’àmbit de la salut mental que, partint de la realitat del nostre territori, faciliti cures que promoguin l’exercici dels nostres drets.

Informe sobre el estado de los derechos de las personas con trastorno mental en España
Salud Mental España – 2020
La Confederación Salud Mental España (SME) publica des de fa sis anys aquest informe per fer un seguiment de les vulneracions i les discriminacions dels drets de les persones amb problemes de salut mental. La publicació del 2020, que coincideix amb l’any de pandèmia viscut, evidencia els efectes que la Covid-19, l’estat d’alarma i el confinament han ha tingut en el nostre col·lectiu.

Mujer y salud mental. Tus derechos son los míos
FEAFES Salud Mental Extremadura – 2020
Guia informativa sobre els drets de les dones amb discapacitat psicosocial. El document s’ha fet a partir de les aportacions de la Red Regional de Mujeres en Salud Mental de la Federación extremeña de salud mental.

Derechos humanos y salud mental
Aproximación a la Perspectiva de derechos humanos en primera persona.
Feafes Extremadura – 2020