La resposta a la pandèmia des de les Taules de Salut Mental
La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) ha organitzat el webinar Taules de Salut Mental: “La salut mental comunitària com a reacció envers la pandèmia”. La sessió on line s’ha fet el 25 de novembre amb la participació de més de 140 persones a través de la plataforma Zoom i de la retransmisió en streaming a Youtube.
Presentació del webinar
La sessió ha començat amb la presentació a càrrec de Marta Poll, directora de la Federació SMC, que ha advertit que la salut mental pot ser “una pandèmia invisible” si no es dóna una resposta decidida a l’impacte de la Covid-19. Seguidament, ha intervingut Iolanda Moragues, cap de Servei de Suport de Programes Socials de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona. En la seva intervenció, ha explicat que les administracions i la resta d’integrants de les Taules han de reforçar el treball coordinat “pequè amb la pandèmia hi ha més persones vulnerables, que s’han vist afectades per la pèrdua de relacions socials”.
Conferència “La salut comunitària davant la pandèmia”
Conferència d’Andreu Segura en pdf.
El webinar ha continuat amb la conferència del Dr. Andreu Segura, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. El ponent ha explicat com la distància social provocada pels confinaments afecta al benestar de les persones, “que som animals socials acostumats a relacionar-nos, amb la familia, a la feina, a classe”.
Un altre punt destacat en la seva conferència ha estat el paper clau de les Taules de Salut Mental per mobilitzar a tots els agents a territori per estar a prop de la gent que viu una situació de pànic davant la crisi econòmica i social actual. El Dr. Segura ha alertat que “les persones més vulnerables han estat les més afectades, com en el cas de la gent gran i les famílies amb rendes baixes”.
Finalment, Andreu Segura, que també és vocal del Consell Assessor de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i del Comitè de Bioètica de Catalunya, ha apostat per treballar la resiliència de la persona per adaptar-se a les dificultats provocades per la Covid-19.
Experiències de les Taules de Salut Mental
Després de la conferencia, el webinar ha continuat amb la presentació d’algunes de les experiències de les Taules, per veure com s’han adaptat i han donat resposta a la situació generada als darrers mesos.
Taules de la ciutat de Barcelona i de Gavà
Presentació de Pilar Solanes en pdf
En primer lloc, ha parlat Pilar Solanes, directora de Serveis d’Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona. En la seva intervenció, ha celebrat que “abans d’acabar l’any tindrem Taules en tots els districtes de Barcelona” i ha posat l’exemple del Pla de Xoc de Barcelona enfront la Covid com a resposta comunitària al servei dels ciutadans.
Una segona experiència presentada ha estat la de la Taula de Gavà, que ha anat a càrrec de Carmen Esquirol, directora de Benestar, Igualtat i Serveis a les persones de l’Ajuntament de Gavà. La ponent ha destacat el projecte de suport emocional per detectar i contenir el malestar emocional de la població de Gavà durant la pandèmia.
Taules de l’Alt Urgell i Sant Boi
Vídeo de la presentació de Gemma Blanch –
Presentació de Rosé Soler en pdf
En tercer lloc, les experiències han mostrat dos testimonis en primera persona de les Taules de l’Alt Urgell i Sant Boi, per veure com les persones amb problemas de salut mental han viscut la pandèmia. Gemma Blanch, coordinadora del Club Social El Picot de la Seu d’Urgell gestionat per Intress, ha posat en valor la tasca de sensibilització de la Taula de l’Alt Urgell en qüestions de gènere en salut mental. Per la seva banda, Rosé Soler, cap de Salut Comunitària de l’Ajuntament de Sant Boi, ha destacat l’atenció i acompanyament individualitzat donat a les persones de la localitat durant la pandèmia.
Taula de Granollers
Presentació Taula Granollers en pdf
Per últim, s’ha presentat l’experiència de la Taula de Granollers i la tasca de la seva “Comissió Covid-19”. Isabel Alcalde, coordinadora de la Taula i membre de l’associació Daruma, ha destacat la coordinació amb els serveis i recursos de salut mental per facilitar l’accés dels ciutadans als mateixos. Per la seva banda, M. Àngels Coma, tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers ha destacat el suport psicològic donat pel consistori amb eines com les píndoles diàries per cuidar el benestar emocional.
Tancament del webinar
La sessió ha finalitzat amb un espai de reflexió amb els assistents en línia per debatre sobre com les Taules han d’adaptar-se al nou context creat per la pandèmia. Aquest tancament ha estat dinamitzat per Marta Poll i Mònica Carrilero, tècnica de l’Àrea Incidència Política i referent de les Taules a la Federació SMC, que ha estat l’encarregada de facilitar el desenvolupament de tot el webinar.