La presentació del Pla Integral planteja el repte de treballar els drets i la prevenció en salut mental

13/03/2017

El 13 de març s’ha presentat l’estratègia 2017-2019 del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, en un acte amb el president Carles Puigdemont, acompanyat del secretari de govern, Joan Vidal de Ciurana. El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat s’ha fet petit per acollir el gran públic que ha volgut conèixer les novetats que incorporava el Pla i els avenços del Pla anterior, que va néixer al 2014. Joan Vidal de Ciurana ha repassat les 11 línies estratègiques del Pla, que inclouen 29 objectius i 71 actuacions que incorporen nous reptes i donen continuïtat o en reforcen d’altres.

Des del sector de la salut mental, Israel Molinero, president de la Federació Salut Mental Catalunya, ha destacat el treball conjunt i la importància i empenta del lideratge de Presidència, i els nous reptes en l’àmbit dels drets i la prevenció. Ha acabat la seva intervenció dedicant el pla a la gent gran i els adolescents, col·lectius a qui el nou Pla vol incidir especialment.

Edgar Vinyals, president de la Federació VEUS (Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1a persona), ha fet èmfasi en l’avanç en la participació i en el valor dels diàleg de tots els agents implicats. I ha destacat especialment la feina de tots els professionals que intervenen en la salut mental, i especialment a aquells qui dia a dia atenen les persones. Vinyals ha demanat que es comencin a desconstruir les pràctiques que no s’adeqüen als drets de les persones perquè “la recuperació és possible, el canvi és possible”.

Des de Fòrum Salut Mental, Enric Arqués, ha constat que ja coneixem els resultats d’un pla no integral, d’una atenció escindida. Ha posat en valor el repte que suposa incorporar les addiccions al Pla i la gestió del territori. Arqués ha dit que “haurem de modificar coses i sortir de la nostra zona de confort”. Per acabar ha prioritzat l’avaluació de l’impacte per tal de confirmar que el Pla serveix realment.

Finalment, el president Carles Puigdemont ha començat la seva intervenció deixant clar que tot i el camí fet, encara tenim molta feina per endavant i som lluny de l’objectiu. Ha destacat que alguns dels nous reptes són en el camp de l’atenció a la infància, l’atenció comunitària , en la inserció laboral i en l’atenció judicial. El president ha dit que “Catalunya vol ser líder en salut mental”, i que com que el Govern és conscient que calen recursos aquest 2017 s’ha incrementat el pressupost en un 15%, uns 75 milions d’euros que aniran reforçar les accions destinades a l’atenció a la infància i l’adolescència, l’atenció comunitària i el suport a les famílies, les estratègies d’inserció laboral i l’atenció en els àmbits judicial i penitenciari.

Podeu consultar el document del Pla Estratègic 2017-2019 del Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions en aquest enllaç.