La Federació SMC forma als professionals que ofereixen un servei assistencial a famílies amb joves amb trastorn mental

15/12/2013

Una vintena de persones van participar els dies 12 i 13 de desembre al Curs monogràfic Infanto-juvenil, que la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va oferir a la seu d’AFAMMCA (Associació de Familiars de Malalts Mentals de Catalunya). Els docents del curs van ser els psicòlegs Sergi de Diego, del CSMIJ de Santa Coloma de Gramenet, i Jordi Artigues.

La realització d’aquest monogràfic respon a una demanda històrica de les pròpies associacions de la Federació SMC i preten formar a aquells professionals que realitzen serveis d’atenció a les seves entitats i poden trobar-se amb familiars d’infants i de joves amb trastorn mental.

Durant el curs es van tractar aspectes com la descripció del procés vital i mental que recorren les famílies de nens i adolescents fins a donar el pas de vincular-se a una associació de l’àmbit de la salut mental. També es van abordar qüestions com la descripció de les necessitats d’orientació i suport de les famílies i la comprensió i utilització dels elements que configuren tota relació assistencial.

El dia a dia de les famílies amb fills amb trastorn mental greu, els diferents grups diagnòstics (primers episodis de trastorns psicòtics, trastorns de l’espectre autista, trastorns afectius i trastorns de la personalitat i conducta) o les diferents situacions (pacients EMAR o de estats mentals d’alt risc), van ser altres temes de la doble jornada. També es va tractar l’aparició de símptomes, les reaccions més freqüents de l’entorn i els conflictes viscuts els àmbits escolar i social.

Aquesta formació de la Federació SMC es va fer a través de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo.