La Federació SMC debat sobre com acompanyar als joves amb problemes de salut mental

05/12/2019

Consulta el programa de la jornada en aquest pdf.

Consulta l’informe d’avaluació del projecte pilot del XarXaJoves en aquest enllaç

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) va organitzar el 29 de novembre del 2019 la jornada “Joves i salut mental. Acompanyament, itineraris i participació per no perdre oportunitats“, amb l’objectiu de debatre sobre experiències nacionals i internacionals d’èxit en l’atenció en salut mental de la població infantojuvenil. La trobada es va fer al Palau Macaya de Barcelona, espai cedit per l’Obra Social de “la Caixa”.

La jornada va comptar amb la ponència internacional de Norka T. Malberg (Centre d’Estudi Infantil de la Universitat de Yale) en la taula inaugural sobre la intervenció amb joves en risc, que va abordar la millora del diagnòstic i el tractament social i comunitari. Malberg va compartir taula i ponència amb Mark Dangerfield, coordinador de l’Equip Clínic d’Intervenció a Domicili (ECID) de la Fundació Vidal i Barraquer. La taula va estar moderada per Astrid Morer, presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental Infantojuvenil.

La trobada també va presentar experiències d’atenció en l’àmbit infantojuvenil a Catalunya per debatre sobre les necessitats i reptes en l’acompanyament als joves amb problemes de salut mental. A la taula rodona van participar Cristian Soria (Fundació Marianao), Isaura González (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya), Àlex Rodríguez (Fundació 9 Barris) i Violeta Pérez (Grup CHM Salut Mental). La taula va estar moderada per Berna Villarreal, treballadora social de la Fundació Sant Pere Claver.

Acompanyament als joves amb problemes de salut mental

La jornada va servir també per presentar els resultats dels dos primer anys de pilotatge del programa XarXaJoves, queofereix un acompanyament integral per a joves amb problemes de salut mental de 16 a 25 anys. El projecte s’està portant a terme a Barcelona Ciutat, Barcelonès Nord i Lleida, amb la participació de les entitats col·laboradores als tres territoris pilot: Associació Arep per la salut mental (Barcelona), Fundació SMC (Santa Coloma de Gramenet) i Salut Mental Ponent (Lleida).

La taula “XarxaJoves: Un programa d’acompanyament al jove i a la comunitat. Experiència i resultats després de 2 anys de pilotatge” va comptar amb la participació de Carles Bonete, coordinador del projecte, Marta Segrelles, Verónica Méndez i Maria del Carmen Martí, referents del projecte a territori, així com de Jorge Tió (Sant Pere Claver). Marta Poll va moderar la taula, que va incloure també l’estrena del vídeo de presentació del projecte.

L’avaluació del XXJ demostra la seva efectivitat

La Federació SMC i DEP Institut van presentar els resultats de l’avaluació del XarXaJoves en els dos primers anys del projecte pilot (2018 o 2019). A continuació destaquem les dades més destacades:

 •  Perfil dels participants: 19 anys de mitjana d’edat, el 56% són homes i la majoria viuen amb els pares.
 • El 44% està estudiant i el 3% treballa
 • La vinculació dels joves al projecte és d’una mitjana de 14 mesos.
 • Els participants al XarXaJoves tenen més clar el que volen fer en el futur i una capacitat major per prendre decisions.
 • També perceben una major autonomia a l’hora de cercar ajuda, capacitat que també és percebuda des dels recursos externs.
 • El projecte de construcció de vida té més dificultats per saber quins son els objectius formatius, laborals i personals dels joves.
 • Els participants destaquen la capacitat d’autocura, responsabilitzar-se de la seva salut física i demanar ajuda quan es troben malament.
 • Això influeix en la millora de la seva autoestima.
 • Els participants destaquen també que gràcies al XarXaJoves tenen més habilitats socials i capacitat de relacionar-se amb altres joves, una opinió compartida per familiars i professionals.
 • Els joves que treballen també han millorat la relació amb els companys de feina.
 • També es detecta una millora en la convivència familiar i una major llibertat a casa, tot i que encara no perceben un suport complet.
 • Participar al XarXaJoves facilita la seva participació a la comunitat (oci, feina, voluntariat…).
 • Els joves expressen millor les seves emocions i opinions.
 • De les 160 derivacions al XarXajoves, 70 persones s’han acabat vinculant als territoris del pilot: Barcelona (62), Barcelonès Nord (62) i Lleida (36).
 • La majoria de derivacions arriben a través de professionals sanitaris (CSMA, CSMIJ, Hospital de dia…).
 • L’avaluació del projecte destaca la importància de conèixer els recursos socials, de salut i comunitaris, i la coordinació entre els professionals del mateixos, els joves i les seves famílies.
 • El grau de satisfacció dels participants al XarXaJoves és alta, i valoren especialment a les professionals referents del projecte i les activitats individuals.
 • Es destaca també la possibilitat de relacionar-se amb altres joves i la gratuïtat del XarXaJoves.
 • L’avaluació del projecte evidencia una participació insuficient i manca de continuïtat de les famílies.
 • Els familiars participants destaquen la tranquil·litat, el benestar emocional i l’espai per compartir preocupacions que els ofereix el XarXaJoves.
 • Les famílies destaquen també que el XarXaJoves omple un buit assistencial en la salut mental infantojuvenil. Els professionals també valoren aquesta necessitat.
 • L’avaluació del XarXaJoves també ha detectat la possibilitat d’avançar l’edat dels participants dels 16 als 14 anys, fins als 25.

Col·laboradors del projecte i de la jornada

La jornada “Joves i salut mental. Acompanyament, itineraris i participació per no perdre oportunitats” i el projecte XarXaJoves és possible gràcies a la col·laboració de: Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, “la Caixa”, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Bankia En Acción, Cementos Molins, inbesters, Gremi d’Hotels de Barcelona i Fundació Joaquim Molins Figueras.

Agraïm també la participació de les autoritats en la inauguració institucional de la jornada: Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Magda Casamitjana, Directora del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental d’elevada complexitat. Departament de Salut; i Pilar Solanes, Directora del programa de Salut de l’Ajuntament de Barcelona. A la inauguració també va participar el president de la Federació SMC, Israel Molinero.

Amb el suport de: