La Confederación Salud Mental España estrena el curt documental ‘Relatoras de vidas’, en el qual hi participen dones activistes del teixit associatiu de SMC

23/11/2023

El treball presenta, en format audiovisual, els relats i els testimoniatges de diverses dones amb problemes de salut mental que viuen en l’àmbit rural

Les dones que formen part del Projecte HUB Genera, Faenando Futuro, han fet el salt a l’audiovisual, amb un impactant curt documental, ‘Relatoras de vidas’, en el qual narren les seves experiències en primera persona amb els problemes de salut mental.

Reflectint la duresa de les situacions, però també amb tocs d’humor, Maribel Araújo, Adela Montaño, Eva Montaño, Clara Bauzán (de FEAFES Salut Mental Extremadura), Alba Muntadas, Francisco Vicente Rubio, Lurdes dona Costa i Mercè Torrentallé (de la Federació Salut Mental Catalunya) fan, durant una mica més de mitja hora, un repàs de les seves històries de vida i de superació.

Jornada “Passeig a peu d’horta”, presentació i col·loqui amb les protagonistes

Les protagonistes del curt, juntament amb la resta de les integrants del HUB van tenir l’oportunitat de veure’l en primícia durant la jornada ‘Passeig a peu d’horta’, que es va celebrar la setmana passada, i en la qual es va fer balanç de l’edició d’aquest any 2023 del Projecte HUB Genera, Pescant Futur.

Després de la projecció del documental, es va obrir una taula col·loqui en la qual Alba Muntadas, Mercè Torrentallé, Adela Montaño i Maribel Araújo, van compartir les seves sensacions durant el rodatge i el significat que ha tingut per a elles la participació en aquest curt documental.

La iniciativa, en línia amb la resta de les accions que realitza la ‘Comunitat Genera’, persegueix fomentar la inserció laboral de les dones amb problemes de salut mental que viuen en l’entorn rural, així com incentivar l’emprenedoria entre elles, mitjançant accions que promoguin el seu apoderament.

Alba Muntadas explica que la seva implicació “en aquestes coses és, perquè durant molts anys de la meva vida no estava, i perquè parlar dels nostres problemes facilita el camí a persones que estan en una situació difícil, però que d’aquí a uns anys estaran on estem nosaltres. Perquè el silenci és un luxe que no em vull permetre i vull donar veu a les persones que avui no la tenen”.

Mercé Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, defineix la seva arribada a l’activisme com el resultat d’una “evolució d’etapes”. “La primera etapa és la negació del problema. La segona és la culpa (família, entorn, escola, treball…). La tercera comença quan comencem els tractaments. Se’ns diagnostica, se’ns medica i se’ns estabilitza. Aquesta etapa té un risc i és que un trastorn mental és de llarg termini i als pocs mesos deixem el tractament. En una recaiguda ens adonem del que aprenem d’altres persones”. “La quarta etapa- completa Mercé- és la de la convivència amb el trastorn. T’adones de les persones que t’han ajudat en el camí, i sents que la teva experiència pot ajudar a altres persones i és quan et fas voluntari o activista”.

Per a Mercè, a més, l’art i la creativitat en general tenen gran importància per a superar els problemes mentals. “A mi m’ha ajudat, sense importar la qualitat, és només l’expressió”. “A més, compartir el meu temps amb persones amb problemes de salut mental m’ha ajudat a ser millor persona”, conclou Torrentallé.

Més informació

Documental Relatoras de Vidas

Notícia SME