Una jornada per estudiar com les noves tecnologies poden donar servei a la salut mental

18/09/2015

Exposar com poden donar resposta les TIC a les noves necessitats en l’àmbit de la salut mental ha estat el principal objectiu de la segona edició de la jornada Noves Tecnologies i Salut Metal: Propostes de Futur. Aquest punt de trobada, organitzat a Barcelona pel Clúster de Salut Mental de Catalunya, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Mobile World Capital, també ha servit per donar a conèixer més de 30 projectes tecnològics desenvolupats en el sector de la salut a més de 120 professionals.

La jornada ha començat amb la benvinguda Roser Fernández, secretària general del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha assenyalat que les noves polítiques de salut s’han d’adaptar a diversos canvis. Per exemple, “el perfil de la demanda de salut de les persones ha canviat perquè cada vegada hi ha més gent gran”. Aíxí mateix s’ha transformat el model assitencial atès que “han canviat els models d’atenció, en el que cada vegada hi ha més recursos alternatius a l’hospitalització. I, sobretot, perquè segons l’OMS els sistemes sanitaris també han de promoure la prevenció i acompanyar el pacient i les famílies més enllà de l’atenció sanitària directe”.

Acte seguit, Joan Cornet, director de mHealth Competence Center al Mobile World Capital Barcelona (MWCB), ha afirmat que la tecnologia digital “té un repte impressionat, que és connectar. De fet, no importa la tecnologia, el que importa és com connectem el pacient i el professional. La tecnologia no cura, però pot ajudar el pacient i a transformar el sistema de salut”.

Per finalitzar la inauguració de l’acte, Joan Orrit, president del Clúster de Salut Mental de Catalunya, qui ha destacat la importància de l’aplicació de les noves tecnologies en l’àmbit de la salut mental. A més d’explicar què és exactament el clúster, Orrit ha enumerat els valors que sustenten l’associació empresarial tot destacant la “confiança amb les institucions i entre els professionals”. Per finalitzar, Orrit ha informat que el clúster ha aprovat un pla estratègic que els permetrà “crèixer internacionalment”.

La primera part de la jornada ha inclòs, per un costat, la presentació de 33 projectes tecnològics implementats en l’àmbit de la salut, com ara diverses plataformes web d’eHealth, apps i solucions de realitat virtual, entre d’altres. A més a més, s’han exposat dues ponències. La primera ha anat a càrrec de Cari Almazán, de l’Agència d’Avaluació i Qualitat Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Almazán ha explicat les dimensions actuals que s’estan utilitzant en l’avaluació de tecnologies mHealth, algunes de les cuals són tecnològiques, mèdiques, econòmiques, organitzatives, socials, ètiques i legals. No obstant, Almazán ha anunciat que ja s’està treballant en un nou sistema d’avaluació de tecnologies mHealth a iniciativa de l’AQuAS i el MWCB. La primera reunió i la creació del grup de treball es va dur a terme el passat 8 setembre.

Abans de la pausa per dinar, Adrià Batlle, del Mobile World Capital Barcelona, ha exposat els trets més significatius de la metodologia learn startup, que detalla les fases a seguir per fer possible la creació d’startups.

A continuació, la segona part de la jornada ha començat amb una conferència de Victoria Betton, mHealth Habitat, NHS, social media & mental health PhD researcher. Betton ha donat a conèixer al públic l’experiència del Regne Unit vers l’aplicació de les tecnologies digitals i les xarxes socials en la salut mental.

La trobada ha acabat amb una taula rodona i debat obert que ha posat sobre la taula preguntes com, per exemple, saber quines són les dificultats per implementar tecnologies als serveis de la xarxa de salut mental. Així mateix, s’ha questionat com poden ajudar les noves tecnologies a les intervencions socials i sanitàries. Els participants han estat Miquel Casas (Hospital Universitari Vall d’Hebron), Jordi Cid (IAS Girona) i Antoni Serrano (Parc Sanitari Sant Joan de Déu).

Finalment, de la taula rodona n’han sorgit dues iniciatives. La primera és organitzar pròximament un congrés que posi en contacte tota la comunitat del sector de la salut mental amb empreses, startups, inversors privats i usuaris. La segona, realitzar un llibre blanc que tipifiqui un model d’actuació acordat entre els professionals, empreses, universitats etc per presentar-ho a l’administració l’any 2021.