Joan Dausà, Juliana Canet, Emma Vilarassau, Àngels Gonyalons i Xavi Coral, les cares d’una campanya que vol visibilitzar l’invisible

30/11/2023

Aquestes cares conegudes donen suport a la campanya de Salut Mental Catalunya sota el lema “No estàs sola. Alça la veu!” per visibilitzar les vulneracions de drets

  • Persones reconegudes del món del teatre, la música, els mitjans de comunicació i les xarxes socials posen cara i veu a algunes de les vulneracions de drets en salut mental de persones anònimes que registrem cada dia a Salut Mental Catalunya.
  • La campanya #DretsEnSalutMental, impulsada per les 80 entitats federades de SMC, ofereix un seguit de recursos, informacions i infografies amb la voluntat de sensibilitzar i donar a conèixer a tothom els seus drets en salut mental.

Diverses persones reconegudes del món del teatre, la música, els mitjans de comunicació i les xarxes socials participen de forma voluntària en la campanya #DretsEnSalutMental, amb el lema, “No estàs sola. Alça la veu”, per ficcionar vulneracions de drets en salut mental, que corresponen a casos reals de persones anònimes que registrem diàriament a Salut Mental Catalunya.

La campanya es durà a terme del 30 de novembre al 24 de desembre, al voltant del 10 de desembre, quan se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans. Des de les 80 entitats que formen Salut Mental Catalunya (SMC) hem posat en marxa, un any més, la campanya #DretsEnSalutMental per tal de visibilitzar les vulneracions i discriminacions que viu el nostre col·lectiu. Des de SMC volem reivindicar, de nou, la defensa dels drets en salut mental i la importància que les persones i famílies amb problemes de salut mental coneguem quins són els nostres drets i com cal actuar davant una possible situació de vulneració.

El darrer Informe sobre drets i salut mental de SMC, presentat públicament el mes d’abril passat, va registrar 269 casos de vulneracions a Catalunya al 2022, la meitat de les quals es van produir en l’àmbit sanitari i més del 66% van ser comeses per l’Administració pública.

En els primers 6 mesos de 2023, ja hem registrat més de 200 vulneracions. Aquest increment de dades registrades que es deu a la sistematització i millora del registre de la recollida de les 80 entitats federades i els 15 Espais Situa’t d’arreu de Catalunya, així com també a les darreres campanyes d’informació i sensibilització sobre els drets en salut mental que hem dirigit a la ciutadania.

La campanya pretén visibilitzar no només les vulneracions sinó també la interseccionalitat de la discriminació, qüestió que es posa de relleu en l’informe. I és que cada cas pot comportar més d’un motiu i drets vulnerats, essent-ne la salut el principal en la meitat dels casos. En total, es recullen en l’informe més de 540 motius i més de 700 drets vulnerats i només en la primera meitat del 2023, 396 motius i 466 drets vulnerats.

Nota de premsa en PDF

Més informació

enllaç amb més informació Pàgina de la campanya

enllaç amb més informació Vídeos de la campanya: persones famoses es mobilitzen per les vulneracions de drets en salut mental

enllaç amb més informació Document “Què diu la nova Llei de suports a les persones amb discapacitat?”

enllaç amb més informació Tríptic “Drets i salut mental”