InterTaules 2021/2

El butlletí de les Taules de Salut Mental

“Coordinar la Taula ofereix la possibilitat de ser més reconeguts com a associació”

Isabel Alcalde, coordinadora de la Taula de Salut Mental de Granollers i membre de l’Associació Daruma de la ciutat.

Fa poc més d’un any, Isabel Alcalde de l’Associació Daruma de Granollers va implicar-se en la coordinació de la Taula de Salut Mental de la població, amb el suport de dues persones l’Àngels Coma, la tècnica de Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament, i de la Cristina Domínguez, referent de l’Espai Situa’t del Vallès Oriental. “Sort en tinc del seu acompanyament. Treballem molt coordinadament i estic segura que les visions complementàries de les tres milloren molt la nostra feina”, admet.

La Isabel creu que la feina d’una associació en la Taula de Salut Mental del seu territori se sustenta en quatre pilars: el fet de ser-hi per ser reconeguts, el fet de coordinar-se i compartir coneixement amb la resta d’agents, la presència que dona a l’entitat al territori i, molt important, la tasca d’aflorar les disfuncions o les necessitats detectades. “Quan al novembre es va tancar la planta de psiquiatria de Granollers per segon cop a causa de la covid, vam decidir plantar-nos i fer valer la nostra força per canviar la situació”, explica.

Actualment la Taula té cinc comissions de treball. La que va elaborar la guia de recursos i serveis de la zona i que ja està quasi dissolta. “La guia està a punt d’anar a impremta. Penso que pot ser una eina molt útil per a la nostra ciutadania.” Una segona comissió que aborda la salut mental infantojuvenil. “Tenim les línies de treball molt concretades gràcies a la feia feta durant els tallers de capacitació que vam fer amb el suport de la Federació SMC.” Una altra comissió és la de formació i treball. “La comissió de lluita contra l’estigma és una de les més actives, hem fet i fem campanyes amb Obertament” explica la Isabel. I finalment hi ha la comissió que organitza els actes del Dia Mundial de la Salut Mental.

Una de les fites que s’ha plantejat la Isabel és sortir més als mitjans locals, per la qual cosa ha animat tots els membres de la Taula a elaborar articles o ser entrevistats sobre el tema de la seva expertesa.

“Ara tenim unes 20 entitats representades a la Taula. Recentment hem incorporat els cossos de seguretat perquè pensàvem que era important el seu paper”. També s’ha implicat el Consell Comarcal, perquè tot i ser una Taula municipal, hi participen moltes persones i serveis d’altres poblacions de la comarca. “Ara crec que tenim el repte d’implicar el món de l’educació, un agent important que encara no hi participa.”

Skip to content