Formació en salut mental pels residents de primer any de psiquiatria, infermeria, psicologia i metges forenses

26/04/2018

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC), la Federació VEUS (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona) i ActivaMent Catalunya Associació van oferir els dies 11 i 18 d’abril una formació de 6 hores per alumnes de primer any de residència en serveis de salut mental de psiquiatria, infermeria, psicologia i metges forenses. La 4a edició de la formació va comptar amb la participació de 87 residents de MIR, PIR i EIR. 

Les ponències es van agrupar en dos grans blocs al voltant de temes relacionats amb la salut mental com l’estigma, l’apoderament i els drets, i va destacar aspectes com el procès de recuperació i les estratègies i eines per aconseguir-la. Susana Plasencia, vicesecretària de la Federació SMC, va oferir la visió dels familiars a la vegada que va fer la presentació institucional de l’entitat. Va  oferir també el seu testimoni com a familiar el segon dia.

Formació en salut mental pels residents MIR, PIR, EIR

L’objectiu de la formació, que es va fer a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques a Barcelona, és integrar l’aprenentatge teòric en salut mental amb l’esperiència vivencial de persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars. La informació teòrica sobre salut mental es va estructurar en 6 blocs:

  • L’estigma en salut mental
  • L’apoderament de les persones
  • Drets de les persones
  • El procés de recuperació en l’àmbit assistencial
  • El procés de recuperació en l’àmbit comunitari
  • El paper de la família en el procés de recuperació

El segon dia de la formació està dedicat als tallers vivencials, les conclucions i les propostes d’actuació, a partir d’un espai de reflexió i debat que promou la participació amb grups més petits i el suport d’una facilitadora emocional. Els tallers vivencials van més enllà de les històries de vida escoltades i permeten conèixer a persones i familiars que, tot i viure un diagnòstic de trastorn mental sever, s’han recuperat i porten una vida plena.

Els tallers vivencials giraven al voltant de 3 eixos:

  • La primera crisi i/o el primer ingrés
  • Les experiències de discriminació per motius de salut mental
  • Els factors que han ajudat a la recuperació