EL PROGRAMA FENT COSTAT ENTRE FAMÍLIES CELEBRA LA SEVA II TROBADA ANUAL AL CANÒDROM DE SANT ANDREU

03/10/2022

Persones voluntàries familiars del programa van gaudir d’una trobada carregada de dinàmiques de treball i de lleure

El passat divendres 30 de setembre, al voltant d’unes 20 persones voluntàries del programa Fent Costat Entre Famílies van celebrar la seva trobada anual, on van poder compartir una tarda per al lleure, l’intercanvi d’experiències, fer pinya i reforçar el seu compromís amb el programa de Voluntariat en xarxa de suport entre iguals. El Canòdrom de Sant Andreu va ser l’espai que va acollir aquesta segona trobada.

La jornada es va iniciar amb una dinàmica de benvinguda que va servir, també, per a compartir les motivacions per a participar en la trobada així com per ser voluntaris del programa Fent Costat Entre Famílies.

A continuació, i al llarg de la tarda, van participar en la co-producció d’unes càpsules de vídeo de testimonis, arran de la necessitat detectada, pels propis voluntaris, de disposar de més material per a la promoció del programa entre els familiars susceptibles de beneficiar-se del suport i acompanyament que els hi ofereix el programa.

A partir de la posada en comú de missatges clau i diferents propostes creades pels participants, i la posterior gravació dels testimonis dels familiars voluntaris escollits per donar vida als guions treballats, la trobada va resultar en la producció de 4 càpsules de vídeo.

L’objectiu és que aquests vídeos serveixin per projectar els testimonis en els diferents centres hospitalaris col.laboradors amb el programa, així com en xarxes socials i altres canals de difusió, i arribar, d’aquesta manera, a tots aquells familiars que es trobin amb necessitat de suport emocional i orientació per a un major benestar, i dotar-los de més recursos per afrontar la situació en què es troben, tot posant-los en contacte amb la xarxa associativa de salut mental.

Per a finalitzar la jornada, després de les gravacions de les càpsules de vídeo dels i les testimonis portaveus de cada grup, es va realitzar una dinàmica de lleure acompanyada d’un pica-pica i es van acomiadar fins la propera.

El programa Fent Costat Entre Famílies

El programa Fent Costat Entre Famílies neix per una banda, després de l’èxit de l’experiència pilot portada a terme per voluntaris de l’Associació AMMAME i el centre Dr. Emili Mira (Torribera) de Parc Salut Mar i, per altra banda, de la iniciativa de tres mares de l’Associació AREP que, tot passant o haver passat un procés de debut i recuperació d’una persona familiar amb problemes de salut mental i haver-se sentit perdudes, desorientades i faltes d’un suport proper que les ajudés a entendre i acceptar la situació,  han experimentat la importància de l’acompanyament entre iguals, i han decidit oferir de forma altruista la seva experiència a aquelles famílies que passen per una experiència similar.

Els i les voluntàries d’aquest programa han viscut un procés d’acceptació, d’aprenentatge i de desenvolupament de resiliència que volen compartir amb altres familiars que es trobin en la mateixa situació.

De la mateixa manera que les persones amb problemes de salut mental passen per processos diversos d’acceptació, tractament, etc., les famílies també viuen el seu propi procés i requereixen de suport i acompanyament.

Aquest programa ofereix a través de les seves persones voluntàries familiars l’acompanyament des de l’experiència personal i el suport mutu, com un acte de solidaritat envers aquelles famílies que estan passant per una experiència similar, amb la finalitat de fer-los-hi el procés més lleuger.

Des de SMC volem agraïr, un cop més, a les familiars que hi participen, gràcies a la seva tasca de voluntariat per fer-ho possible.

Més informació

enllaç amb més informació Programa Fent Costat Entre Famílies