“Entre Famílies” formarà a familiars de persones amb problemes de salut mental per donar suport a altres famílies

23/03/2020

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) ha posat en marxa el 2020 el programa de voluntariat “Entre Famílies”, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona. L’objectiu és que les persones amb experiència en tenir cura d’un familiar o persona propera amb problemes de salut mental es formin per oferir suport emocional, acompanyament i orientació a altres persones que estan passant per una situació similar, en el marc d’un ingrés en una unitat d’aguts.

El programa “Entre Famílies” es fonamenta en la figura dels familiars com agents de salut que, des de la seva experiència viscuda, contribueixen al benestar emocional  de les persones a qui acompanyen (suport entre iguals). La iniciativa promou el suport dels familiars, que des de la seva experiència en salut mental, complementen des de la vessant més humana i de proximitat, la tasca de l’equip de professionals del centre.

El projecte, en col·laboració amb el Parc de Salut Mar de Barcelona, arriba després de l’èxit del pilotatge desenvolupat  pel Centre Psiquiàtric Emili Mira Torribera de Santa Coloma de Gramenet i els voluntaris de l’associació AMMAME de Santa Coloma de Gramenet.

Alguns dels objectius del projecte són:

  • donar suport emocional.
  • oferir espais d’escolta activa.
  • ajudar a resoldre dubtes davant una crisi, ingrés hospitalari…
  • acompanyar durant tot el període de gran incertesa i vulnerabilitat que puguin viure les famílies.

Implicar a l’home en les tasques de cura en salut mental

El projecte posa especial èmfasi en la lluita contra l’estigma i l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com en la implicació de tots els membres de la família en les tasques de cura i acompanyament, en especial els homes. Es tracta d’impulsar la coresponsabilitat de tots els membres de la família en el procés de cura, trencant amb valors i rols tradicionals arrelats al sistema heteropatriarcal on les cures se suposen una responsabilitat de les dones.

La Federació SMC ha començat el procés per seleccionar a les persones que rebran la formació del programa de voluntariat al mes de maig. Cal ser major edat i tenir experiència en salut mental com a familiar i/o amic. La persona seleccionada rebrà:

  • 20 hores de formació en auto-cura i acompanyament.
  • suport específic per realitzar la seva tasca.
  • i la possibilitat de participar en diferents activitats d’equip dirigides al voluntariat, així com en diferents espais de coordinació i treball amb els professionals que formen part del programa.

Si esteu interessats a participar en le projecte contacteu amb:

Laura Pellisé – lpellise@federacio.salutmental.org

El calendari d’accions i formacions del projecte queda en suspens fins que finalitzi la situació excepcional pel coronavirus.

Us comunicarem les novetats i noves dates tant aviat les puguem definir.

Gràcies!