Engeguem un procés participatiu per aconseguir una Planificació Anticipada de les Decisions en Salut Mental

26/06/2017

Una jornada de treball amb els agents clau del sector de la salut mental per analitzar el context català i aprendre de bones pràctiques ja en funcionament per garantir la defensa i protecció dels drets de les persones amb problemes de salut mental.

El passat dimecres 21 de juny, vam celebrar al Palau Macaya de Barcelona el seminari “Planificació de les decisions anticipades en salut mental”, una jornada de treball que pretén iniciar el camí en la creació d’una guia per garantir i respectar al màxim les preferències, els desitjos i les voluntats de les persones amb problemes de salut mental de manera prèvia a una situació on pugui ser qüestionada la seva capacitat per decidir.

Debat amb més d’un centenars d’experts

Durant la jornada, més d’un centenar d’agents clau del sector de la salut mental i jurídic del país, entre les quals hi havia persones amb experiència pròpia en salut mental, familiars, treballadors/es socials, educadors/es socials, professionals de la psicologia, la psiquiatria i la justícia, PSI (programa de seguiment individualitzat) i sanitat comunitària, van participar en grups de treball aportant idees, valoracions i propostes sobre la situació actual a Catalunya, i analitzant les dificultats i oportunitats existents.

La Federació Salut Mental Catalunya vol contextualitzar els models de les decisions anticipades en salut mental en el marc de la garantia dels drets humans ides d’una perspectiva terapèutica, i analitzar quines són les dificultats amb què ens trobem a l’hora d’aplicar-los i quines són aquelles bones pràctiques que ens poden servir com a referents.

L’experiència andalusa

Durant la primera part de la jornada, vam comptar amb la participació de professionals de la salut i la sanitat pública d’Andalusia, que explicaren el model andalús de la planificació de les decisions anticipades en salut mental, un referent a l’estat espanyol, que ja funciona a través d’una guia que s’està implementant amb el suport del grup de drets humans del Plan Integral de Salud Mental en Andalucía.

Fernando Santos Urbaneja, fiscal delegat de Protecció de Persones amb Discapacitat a Andalusia i coordinador del Foro Andaluz del Bienestar Mental, va fer un repàs del marc legal i jurídic dels articles que garanteixen els drets sobre l’escolta, el dret a decidir i la llibertat en l’àmbit de la salut. A més, va recalcar la importància de la figura del interlocutor o persona que acompanya en l’ingrés, i ha de garantir el compliment de les decisions anticipades. Així mateix, advoca per “crear una cultura de l’autonomia per minorar les reticències que es puguin trobar a l’hora d’acceptar unes decisions anticipades” en salut mental.

Amalia Tesoro, psiquiatra de l’Hospital de Dia – Unitat de Salut Mental Comunitària i Unitat d’Hospitalització de Salut Mental de l’HUV Macarena. Membre del Grup DDHH del Pla andalús de Salut Mental associada a l’AEN (Asociación Española de Professionales de Salud Mental), va remarcar la importància d’actuar amb l’entorn per millorar la relació entre el pacient i l’equip sanitari, així com millorar l’empatia i l’escolta amb a persona que ingressa.

Marisa Isabel Tamayo, de l’Escola Andalusa de Salut Pública i coordinadora del projecte de suport a l’Estratègia de Bioètica del Sistema Sanitari Públic d’Andalusia, creu que cal treballar en plans de decisions anticipades abans d’arribar als moments d’invalidesa, i acompanyar la documentació que es porta als registres oficials d’una bona comunicació per a que l’equip sanitari les tingui en compte.

Per la seva banda, Ana Mingorance, advocada ICA Málaga, Assessoria Jurídica de FEAFES-Andalucía Salud Mental. Membre del Grup DDHH y Salud Mental del Plan Integral de Salud Mental de Andalucía, destaca que cal que tots evolucionem cap a un nou marc legal. Afegia també que cal formar associacions i usuaris perquè defensin i reivindiquin els seus drets, com amb les decisions anticipades.

El seminari celebrat té la voluntat d’aterrar algunes de les conclusions a les quals es va arribar a la darrera jornada acadèmica “Drets i Salut Mental: Transformem actituds, exigim compromisos” que Salut Mental Catalunya i la Federació Veus van celebrar al novembre del 2016. Aquesta jornada va posar sobre la taula la necessitat que les polítiques públiques de prestació de serveis, així com la legislació, incorporin la defensa i la protecció dels drets de les persones amb problemes de salut mental, tal com dictaminen els diferents marcs europeus.

Autonomía de los usuarios en los servicios públicos de salud
Presentació Amalia Tesoro

Planificación anticipada de decisiones en salud mental
Presentació Maribel Tamayo

La feina continuarà al novembre

Al pròxim mes de novembre es celebrarà la segona part d’aquest seminari amb la intenció d’elaborar un full de ruta amb propostes concretes per implementar la planificació de voluntats anticipades amb el suport d’administracions i institucions catalanes.

L’objectiu d’aquesta jornada és iniciar un canvi organitzacional i cultural per donar suport i garantir a les persones amb problemes de salut mental el poder de planificar les seves decisions anticipadament.

Documents relacionat: Guia de Planificación anticipada de decisiones en Salud Mental (Escuela Andaluza de Salud Pública)

Vídeos de la jornada

Vídeo 1

Vídeo 2

Vídeo 3