El sector de la salut mental demanem que s’inclogui als seus professionals en la gratificació per la resposta a la Covid-19

15/07/2020

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC), i la resta d’entitats que formem part del plenari del Pla integral d’atenció a persones amb trastorn mental i addiccions, hem fet arribar a la Generalitat de Catalunya el nostre malestar ja que el Decret Llei 24/2020, que regula les mesures extraordinàries en matèria de personal sanitari davant l’emergència per la Covid-19 no inclou als professionals de la salut mental.

Les entitats representatives del sector de la salut mental i de les addiccions aplaudim el reconeixement públic per part de les administracions a tots els professionals de la salut en totes les línies assistencials així com els de l’àmbit social, gent gran, discapacitat intel·lectual i física. Però demanem que aquesta gratificació tingui en compte als professionals en l’àmbit social de salut mental, en reconeixement a la seva resposta i actuació extraordinària en la situació generada per la pandèmia.

El Decret Llei 24/2020, de 16 de juny, de mesures extraordinàries en matèria de personal, publicat al DOGC el 18 de juny, obvia el reconeixement als professionals de la xarxa de serveis socials d’atenció pública en salut mental i addiccions. És per això que volem traslladar el nostre rebuig a aquest fet, que posa de manifest, un cop més, la manca de sensibilitat i reconeixement al sector de la salut mental i les addiccions, ja de per sí mancat històricament i crònica de recursos suficients.

Per tant, demanem que s’incorpori a la Disposició addicional segona: “l’àmbit residencial de salut mental i addiccions (llars residències, llars amb suport, comunitats terapèutiques d’addiccions i pisos d’inserció)”.

Una vegada més, volem posar en valor la feina i compromís dels nostres professionals que han fet possible una resposta multidisciplinar i coordinada a la Covid-19, i que han adaptat els seus horaris i condicions de treball i funcions a una nova realitat, per donar resposta a les necessitats de les persones ateses.

Entitats que formem part del plenari del Pla integral d’atenció a persones amb trastorn mental i addiccions:

  • Federació Salut Mental Catalunya
  • AMMFEINA
  • Associació Encaix
  • BCN Salut Mental
  • Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC)
  • Federació Catalana de Drogodependències
  • Federació VEUS
  • Fòrum Salut Mental
  • La Unió