El programa Ocell de Foc, que cerca millorar la qualitat de vida de les persones joves i prevenir el seu malestar emocional, presenta el seu nucli a Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Badalona

27/04/2023

El programa promogut pel Departament d’Empresa i Treball té l’objectiu de fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys per assolir el seu benestar emocional i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu. La previsió és atendre 2.000 joves en dos anys, el 15% de les quals amb problemàtica de salut mental.

El programa s’impulsa a través d’una aliança d’entitats que formen el nucli Ocell de Foc Tàngram: el Casal dels Infants per l’acció social als barris com a entitat guia; la Fundació Tallers de Catalunya, ISOM SCCL, el Centre Obert Rialles-Fundació Champagnat i la Federació Salut Mental Catalunya com a entitats sentinelles, i diverses entitats satèl·lits.

L’Ocell de Foc és un programa impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu oferir atenció a joves amb problemes de salut mental per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent.

L’Ocell de Foc Tàngram, que té el seu àmbit d’actuació a Santa Coloma de Gramenet, els barris de Llefià (Sant Antoni, Sant Joan i Sant Mori) i Pomar de Dalt de Badalona i els barris de Besòs, La Mina, La Catalana i Nord de Sant Adrià de Besòs, és un dels 22 nuclis del programa Ocell de Foc a Catalunya. Aquest està format per una aliança entre diverses entitats: el Casal dels Infants per l’acció social als barris com a entitat guia; la Fundació Tallers de Catalunya, ISOM SCCL, el Centre Obert Rialles-Fundació Champagnat i la Federació Salut Mental Catalunya com a entitats sentinelles; i finalment la Fundació Germina, la Fundació Formació i Treball, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i Fundació Intergramenet com a entitats satèl·lits.

Aquest migdia, les entitats sentinelles han presentat l’Ocell de Foc Tàngram en una roda de premsa celebrada al Mas Fonollar, que ha comptat amb la presència d’Isabel García, subdirectora general del Treball en la Diversitat i el Tercer Sector del Departament d’Empresa i Treball; Míriam Chacón, Regidora d’Infància, Joventut i Solidaritat de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, Petry Jiménez González, Tinenta d’alcaldessa de Participació Ciutadana, Cultura, Solidaritat i Cooperació de Santa Coloma de Gramenet i Mireia González Sáez, Tinenta d’alcaldessa de Ciutat Educadora, Infància, Joventut i Esports de Santa Coloma de Gramenet.

“Hem de poder arribar als joves que estan patint abans que la seva situació esdevingui pitjor”, ha explicat Isabel García, assegurant que han de ser les mateixes persones joves les que creïn projectes col·lectius des de les seves necessitats.

Míriam Chacón ha posat de relleu la importància d’iniciatives com l’Ocell de Foc, que compten amb les entitats del territori, que són les que estan en contacte constant amb els joves. En aquest sentit, Mireia González, ha destacat l’aspecte comunitari del projecte i la idea que la salut mental ha de ser el resultat d’unes polítiques públiques encertades.

L’equip tècnic, coordinat per Miquel Hernando, i format per David Ollé, Alba Rojas, Alba González i Maria Morales, farà un treball comunitari voltant pels barris, on l’equip promourà actes per fer difusió del projecte, activar formacions, lluitar contra l’estigma dels problemes de salut mental, crear iniciatives col·lectives i posar en marxa projectes cooperatius. Un altre propòsit del programa passa per un servei de “coaching”, amb un acompanyament emocional individualitzat i l’orientació dels joves “durant el procés d’inserció laboral o del retorn al sistema educatiu”.

Una de les primeres fases del programa, que s’allargarà fins el desembre de 2024, és donar-lo a conèixer i és per això l’equip tècnic està fent una tasca intensiva de presentacions, reunions a instituts i amb ajuntaments, participació en fires i dinamització de les xarxes socials per a la captació de joves participants.

El programa Ocell de Foc

El programa té l’objectiu de fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu. Es desenvoluparà per tot el país amb un pressupost de 9,9 milions d’euros, amb la voluntat d’arribar anualment a 20.000 joves arreu del territori català, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o benestar emocional. En aquest nucli, la previsió és atendre 2.000 joves en dos anys, el 15% de les quals amb problemàtiques de salut mental.

Es tracta d’un programa transversal que implica les administracions i les entitats especialitzades del territori, i que promou un abordatge integral per tal que les persones joves puguin dur a terme el seu projecte de vida d’una manera autònoma i independent, posant especial èmfasi en aquelles que pateixen problemes de salut mental.

Més informació

L’Ocell de Foc Tàngram disposa de diversos canals de contacte: