El Pla de Salut Mental de Barcelona prioritza la millora del benestar psicològic de les persones

22/07/2016

Notícia publicada per l’Ajuntament de Barcelona (20-07-2016)

L’Ajuntament de Barcelona presenta el Pla de salut mental 2016-2022, amb més de cent accions de prevenció i suport destinades a les persones afectades d’un trastorn de salut mental. El pla s’ha elaborat de manera transversal, amb la participació de tots els agents implicats.

Per primera vegada Barcelona tindrà un pla de salut mental, que es desenvoluparà en el període 2016-2022. El pla és una estratègia clara i directa per plantejar polítiques de millora de salut mental, amb més de 100 accions que s’impulsaran des del Govern municipal.

Aquest pla s’ha elaborat de manera transversal, i des del gener d’aquest any el Govern ha estat treballant amb entitats, proveïdors de serveis, persones afectades i les seves famílies i diferents associacions. D’aquesta manera, tots els agents implicats han pogut tenir participació en un tema sovint invisibilitzat i que des d’avui és el centre d’atenció de la ciutat.

El Pla de salut mental comença amb un pressupost per al primer any de 51,2 milions d’euros, i es desplega en quatre línies estratègiques:

  • l’abordatge dels determinants socials que afecten la salut mental;
  • garantir uns serveis accessibles, segurs i eficaços per a tothom i especialment per a les persones més vulnerables;
  • garantir el respecte als drets,
  • i assegurar el bon desenvolupament del pla.

Algunes d’aquestes 100 mesures que recull el pla són reforçar i actualitzar els equipaments d’atenció a la salut mental, incrementar els serveis de salut mental i reforçar el Programa de servei individualitzat, impulsar la figura de l’educador de carrer o incorporar les entitats de salut mental en l’accés a l’habitatge per a entitats d’inclusió social.

La salut mental, prioritària per al Govern municipal

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit la presentació i ha afirmat que la salut “és una qüestió de ciutat”, que “hi ha problemàtiques de la salut mental que es poden evitar, com els desnonaments, l’atur o les retallades” i que amb aquest pla es pretén dissenyar una estratègia per “reduir al màxim el patiment de la nostra gent”.

També han participat en la presentació del pla Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, que ha afirmat: “Mai abans Barcelona havia tingut un pla com aquest”, i Gemma Tarafa, comissionada de Salut, que ha explicat més a fons les mesures i els objectius del pla: “Un 12% de la població estarà o ha estat afectada per algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida, i ho hem de tenir en compte. Amb aquest pla posem l’accent en infants i adolescents, que és la clau de la prevenció.”

plaSMbcn

Pla Salut Mental 2016-22

Ajuntament de Barcelona

versió en pdf