El Parlament de Catalunya aprova la nova Llei de Foment de l’Associacionisme

17/01/2024

La nova norma té per objectiu reforçar el creixement de l’associacionisme i incentivar la consciència social sobre valors i principis

El Parlament de Catalunya va provar el passat 21 de desembre el projecte de Llei de Foment de l’Associacionisme. En general, aquesta iniciativa busca promoure la participació ciutadana i el reforçament del teixit associatiu a Catalunya. Destaquem els punts més rellevants de la nova norma:

  • Simplificació administrativa: s’estableix una finestreta única per facilitar una relació més propera amb les administracions.
  • Suport econòmic i financer: es proporcionarà ajuda econòmica i finançament per afavorir les associacions.
  • Facilitació de l’ús i la gestió d’espais locals: les associacions rebran suport per a l’ús i la gestió d’espais locals.
  • Creació de l’Agència Catalana de Foment de l’Associacionisme: es preveu la creació d’aquesta agència per coordinar i impulsar les activitats associatives.
  • Observatori de l’Associacionisme: Es crearà un observatori per monitorar i analitzar l’evolució de l’associacionisme a Catalunya.

La nova normativa ha de contribuir a millorar la tasca de cohesió social que fan les associacions

Des de Salut Mental Catalunya fa molts anys que impulsem l’associacionisme arreu del territori català. Celebrem l’aprovació de la nova llei i considerem cabdal que aquesta contribueixi a millorar la tasca que es fa de cohesió social des de les associacions.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha destacat l’ampli consens en l’aprovació del projecte de llei, amb 113 vots a favor, i ha subratllat la importància del dret d’associació com una conquesta democràtica i un dret humà. A més,també ha posat en valor la capacitat del país d’establir aliances i la importància de tenir una societat civil organitzada per abordar els problemes comuns.

Més informació