Valls tindrà un Centre de Dia en salut mental quan es formi el nou govern català

10/10/2015

1.300 persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector han reclamat avui, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a la Plaça del Pati de Valls, “Dignitat en salut mental”. L’acte ha estat organitzat per la Federació Salut Mental Catalunya i l’Associació Porta Oberta Persones amb Malaltia Mental i Familiars, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i de nombroses entitats entre les quals destaquen l’Obra Social ”la Caixa”, el Grup Pere Mata, Lear Corporation i les Diputacions.

El president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Xavier Trabado, ha parlat en nom del col·lectiu de salut mental per reclamar “l’increment dels serveis socials en tots els territoris i continuar amb el Pla Integral i la coordinació entre departaments”. Així mateix, ha instat a l’administració a “millorar els serveis d’habitatge en totes les modalitats i doblar, com a mínim, les 1200 places actuals”. Trabado ha demanat que la casella de l’IRPF que destina el 0,7% de la declaració de la renda a fins socials, que a Catalunya suposa uns ingressos de 57 milions d’euros, sigui gestionada íntegrament pel govern català, tal com marca la legislació, i que la Generalitat prioritzi la salut mental en aquest pressupost”.

Carmen López, presidenta de l’associació Porta Oberta, Persones amb Malaltia Mental i Familiars ha reclamat “un Centre de Dia a Valls, com portem reivindicant des de fa anys, per no haver-nos de desplaçar a Tarragona i Reus, i poder tenir així serveis propers que ens garanteixin l’assistència i la recuperació”. En aquest sentit, el conseller  de Salut, Boi Ruiz, ha assumit el compromís de portar un Centre de Dia a Valls “tan aviat com es formi un govern i es defineixin els pressupostos”.

La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha destacat la importància de combatre l’alt índex d’atur de persones amb trastorn mental, lluitar contra l’estigma i millorar l’autonomia i llibertat d’acció de les persones amb problemes de salut mental. Per la seva banda, l’alcalde de Valls, Albert Batet, ha declarat queValls “és una ciutat integradora i inclusiva i això ens fa estar encantats de rebre el Dia Mundial de la Salut Mental”.

En el manifest del Dia Mundial, llegit pel periodista Roger de Gràcia, s’ha demanat una aposta política ferma que situï les persones en el centre de les prioritats garantint les oportunitats d’accés al’habitatge, el treball, la formació i la inclusió social; iavançar cap a un model d’atenció comunitària que afavoreixi la participació i implicació de les persones i les seves famílies. També s’han demanat més i millors recursos, la continuïtat en el desplegament del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions, respostes adients davant l’augment de casos diagnosticats en infants i joves, i un major reconeixement i suport a les associacions de salut mental.

El lema del Dia Mundial d’enguany, “Dignitat en salut mental”, s’ha concretat en la participació de tots els assistents a l’acció teatralitzada “Viu la dignitat” que ha escenificat quatre conceptes que conformen la dignitat de les persones i ajuden a eliminar l’estigma: l’Habitatge, la Feina, la Inclusió i la Família. A l’inici del recorregut teatralitzat, els assistents han pres “pilotes d’estigma” d’un recipient i les han anat dipositant en cada concepte. Per tancar l’acció participativa, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, el conseller de Salut, Boi Ruiz, l’alcalde de Valls, Albert Batet, entre altres autoritats, han omplert el recipient de la Dignitat amb totes les pilotes acumulades dins l’Habitatge, la Feina, la Inclusió i la Família. Simultàniament, la colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls han aixecat dos pilars que reclamaven “Dignitat”.

El campanar de Sant Joan de Valls, el més alt de Catalunya, ha donat el tret de sortida de l’acte amb un repic especial per la salut mental.

Entre les entitats col·laboradores que hi participen podem destacar els Gegants i els Grallers del Calçot, els Gegants de la Riba, els Bastoners de Montblanc i el Ball de Bastons de Noies de Valls, el Consell Comarcal de l’Alt Camp, els grups de teatre Imagina i del Club Social Badiu, el Grup de Lleure l’Espurna, els voluntaris de Protecció Civil, el Cor Divisi i la Coral Infantil Cors Alegres, i les empreses Procrea i Coca-cola, entre molts altres.