Dissenyen una classificació per facilitar el diagnòstic de l’esquizofrènia

18/05/2015

Una vintena de professionals han participat en una nova eina que vol facilitar un nou conjunt de categories que permetin classificar amb més precissió els diferents tipus d’esquizofrènia, i millorar així l’avaluació i diagnòstic d’aquesta patologia. Entre els experts que han participat en el projecte hi ha la Universitat de Barcelona i l’Hospital Benito Menni CASM. En total, s’han descrit un total de 1.454 categories.

La nova eina forma part de la Classificació Internacional del Funcionament (CIF), impulsat i avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu de classificar els tipus i graus d’esquizofrènia. Per fer-ho, es tenen en compte el context de la situació de la persona que pateix la patologia, aixñi com el seu entorn personal. Així, es valoren aspectes com la sensació de dolor i la capacitat d’atenció, per millorar la inclusió social i laboral de les persones.

L’estudi ha detectat necessitats com la pèrdua d’atenció dividida (la capacitat de fer dues tasques a la vegada), la distorsió de la funció perceptual (sensació de sentir veus) i la pèrdua de motivació. En el projecte, a més dels professionals, han participat també les persones amb esquizofrènia i les seves famílies.

L’adjunt a la direcció mèdica de l’Hospital Benitto Menni, Emilio Rojo, va explicar en la presentació del dia 15 de maig que la nova eina vol potenciar els factors socials de la patologia, més enllà del seu tractament amb fàrmacs: “A més d’intentar que deixi de sentir veus, el metge ha de procurar que el pavcient torni a estudiar o a treballar”.

Enllaç relacionat:

Pàgina de l’OMS sobre l’esquizofrènia