La campanya #DretsenSalutMental vol que tothom entengui que les persones amb problemes de salut mental tenim els mateixos drets. Més enllà del nostre trastorn o diagnòstic.
La posen en marxa les 75 associacions de la Federació Salut Mental Catalunya.
La defensa de drets és una de les principals missions de la Federació Salut Mental Catalunya. I de les 75 entitats que formen el nostre moviment associatiu. Ho fem perquè les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies i acompanyants tinguem les mateixes oportunitats.
Però al nostre col·lectiu vivim cada dia vulneracions i situacions en les que se’ns discrimina per tenir un diagnòstic de salut mental. Aquestes vulneracions i discriminacions, sovint, no es denuncien per desconeixement dels nostres drets en salut mental. Però també perquè l’estigma al voltant dels problemes de salut mental fa que no ho expliquem. Això passa per la por al que diran o a que es conegui el nostre trastorn.
La “infradenúncia” en salut mental

Aquesta “infradenúncia” fa que la consultes i els casos que es coneixen siguin només la punta de l’iceberg dels drets en salut mental a Catalunya. El darrer Informe sobre drets i salut mental de SMC va recollir “només” 42 casos a tot Catalunya al 2019. Sabem que aquesta xifra no és representativa de la realitat. I volem poder recollir-ne més per fer incidència sobre la importància de defensar els drets en salut mental.
Per tant, aquest és l’objectiu de la campanya #DretsenSalutMental que posem en marxa amb els nostre moviment associatiu. Volem que les persones amb problemes de salut mental, i les seves famílies i acompanyants, coneguem els nostres drets i puguem registrar i, si cal, denunciar les vulneracions i discriminacions que vivim.