Estem al teu costat

Campanya en drets i salut mental

Salut Mental Catalunya té una xarxa de 75 associacions de persones i familiars per donar-te la informació i orientació que necessites en drets i salut mental.

També pots rebre atenció en el teu cas de possible vulneració i discriminació en salut mental als nostres Espai Situa’t.

La campanya #DretsenSalutMental está impulsada per la xarxa de Salut Mental Catalunya. Aquesta xarxa està formada per 75 associacions de persones i familiars amb problemes de salut mental. Estem al teu costat. Quan et trobis davant d’una possible situació de vulneració o discriminació. O quan tinguis dubtes sobre si ho és o no.

enllaç amb més informació Troba l’associació de salut mental més propera. Estem al teu costat!

A més de les nostres associacions, pots contactar també amb els nostres 15 Espais Situa’t. Es tracta dels punts d’informació i orientació en salut mental que tenim repartits per tot Catalunya.

enllaç amb més informació Consulta els 15 Espai Situa’t. Informació i orientació en salut mental.

Les associacions i Espais Situa’t podran donar-te la informació i orientació que necessitis. Però també resoldre dubtes i acompanyar-te en el teu cas, si és que cal i vols fer denúncia. Si el teu cas ha de seguir per la via judicial disposem del Justament. Aquest és un servei d’orientació jurídica especialitzat en salut mental. La primera consulta és gratuïta.

enllaç amb més informació Pots consultar com funciona en aquest enllaç.

Més enllà de que el teu cas acabi o no al Justament, és molt important que deixis constància de la vulneració o discriminació viscuda. Només amb un ampli registre de casos que arribin a les nostres associacions i Espais Situa’t podrem fer un “Informe sobre drets i salut mental” veritablement representatiu. I que no sigui només com la punta d’un iceberg, com en el cas dels 42 casos registrats al darrer informe.

Què fer davant d’una possible vulneració o discriminació?

Què fer si tu o una persona a la que estàs acompanyant es troba en una situació on creus que s’estan vulnerant els teus drets? O si s’està produïnt una discriminació per raó de salut mental? En tots dos casos, el més important és conèixer quins són els drets i informar-te al respecte, per saber si cal iniciar una possible consulta o reclamació.

Si així ho creus, en primer lloc, tracta de dialogar amb les persones o professionals implicats en la situació en la que creus que s’estan vulnerant els teus drets. Una vegada esgotada aquesta via, el segon pas seria demanar explicacions i propostes per esmenar la vulneració o discriminació.

A continuació, el tercer pas és presentar una reclamació si s’ha denegat la teva petició. Finalment, el quart pas és denunciar per la via judicial o administrativa, si totes les pases prèvies no han funcionat.

Arribats a aquest punt, pots demanar ajuda a la nostra xarxa de 75 associacions i els 15 Espais Situa’t (ES). En aquest sentit, t’oferiran suport i recolliran el teu cas per afegir-lo a la nostra base de dades de vulneracions i discriminacions al nostre col·lectiu. Amb aquest registre podrem fer incidència i ampliar el nostre informe de drets en salut mental que presentem cada any.

Tenim una bústia per a les teves consultes

Sabem que són molts més casos i que es coneguin també depèn de nosaltres. Per això posem a la teva disposició aquesta bústia perquè facis la teva consulta o registris el teu cas: drets@salutmental.org Es tracta d’una bústia privada i on respectarem la privacitat de les teves dades i consulta. Sabem que no sempre és un tema fàcil, per això, si abans de deixar les teves dades, vols que et truquem per explicar-nos el teu cas ho pots demanar al correu.

Skip to content