El Dia Mundial de la Salut Mental és l’acte central de sensibilització i incidència política del moviment associatiu en salut mental a Catalunya. Enguany la celebració està marcada per la pandèmia i l’acte es retransmetrà per streaming dijous 8 d’octubre sota el lema “Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc“.
La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) organitza organitza el Dia Mundial des de fa anys en una localitat catalana, conjuntament amb l’entitat federada del territori. Al 2019 es va fer a Sort, amb l’Associació Salut Mental Pallars i, al 2020 estava previst fer-ho a Martorell juntament amb l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, però la Covid-19 i l’estat d’alarma generat per la pandèmia han obligat a variar l’acte, que no podrà agrupar al miler de persones de les associacions i entitats de salut mental de manera presencial.
La celebració prevista al 2020 a Martorell, en col·laboració amb l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, s’ajorna al 2021 i enguany la Federació SMC farà un acte a Barcelona el dijous 8 d’octubre al matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte es retransmetrà en streaming perquè es pugui seguir i participar de forma on line des de tot el territori.
La celebració del Dia Mundial 2020 està marcada per la pandèmia i com aquesta ha afectat a la nostra salut mental, tant de la població en general com, sobretot, a les persones i famílies que ja tenien un problema de salut mental. Alguna de les principals reclames que farem des de l’àmbit de la salut mental a Catalunya són:
- La situació d’emergència provocada per la Covid-19 ha afectat, està afectant i afectarà greument al benestar emocional de les persones.
- L’impacte de la pandèmia en la societat fa necessari una aposta decidida pel model d’atenció i suport comunitari.
- Necessitem una aposta decidida per part de les administracions en el desplegament del model d’atenció i suport comunitari, que fins ara ha estat insuficient.
- El paper de les associacions ha estat i serà clau per donar una resposta comunitària a les necessitats de les persones, des de la vessant emocional i social.
- Posar en valor les iniciatives i bones pràctiques del moviment associatiu que estan funcionant com a resposta a l’impacte de la Covid-19 en la salut mental.
- Cal un major reconeixement, recursos i participació de les nostres entitats.
Aquestes reivindicacions estan en sintonia amb el lema de la celebració internacional del Dia Mundial de la Salut Mental, que la Federació Internacional de Salut Mental (WFMH, en anglès) celebra des de l’any 1992 el dia 10 d’octubre. La WFMH alerta dels efectes de la pandèmia de la Covid-19 en la salut mental de la població mundial (ansietat, angoixa, aïllament social, por, incertesa…).
La WFMH justifica l’elecció del lema pel Dia Mundial 2020 perquè “la salut mental és un dret humà: és hora que la salut mental estigui disponible per a tots. L’assistència sanitària primària de qualitat i accessible és el fonament per a una cobertura sanitària universal i es necessita urgentment, ja que el món s’enfronta a l’emergència sanitària actual. Per tant, hem de fer de la salut mental una realitat per a tots, per a tothom, a tot arreu”.