"Som comunitat, fem salut mental"

Dia Mundial de la Salut Mental 2022

MANIFEST amb motiu del DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL 2022

Barcelona, 7 d’octubre de 2022

Avui, un any més, tenim la sort d’estar reunits per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental. És un dia important per nosaltres. I, com no pot ser d’una altra manera, som aquí per reivindicar el lema d’enguany:

Som comunitat, fem salut mental

El moviment social que representa Salut Mental Catalunya i tots nosaltres sol·licitem una atenció a la salut mental digna, de qualitat i a l’abast de tothom. Nosaltres, que estem a primera línia, que tenim la vivència en primera persona, us demanem que contribuïu a fer-ho possible.

Tothom sap que la pandèmia ha marcat un punt sense retorn. Per fi s’ha evidenciat públicament que sense salut mental no arribem massa lluny. Qui no ha tingut a prop algú que pateix? La salut mental sempre ha existit. No només sacseja a qui ho viu. No és un fet individual, sinó també col·lectiu. Quina societat més trontollada tenim ara mateix!

És el moment de la salut mental! Ho hem sentit recentment per part de totes les institucions i del govern. I sí, s’està desplegant un Pacte Nacional per la salut mental; i el Parlament està estudiant les necessitats que no estan resoltes per fer propostes. Les propostes calen. Però encara més, necessitem les accions. És el moment d’apostar seriosament i fer polítiques valentes i sòlides!

Estem cansades de promeses, estratègies i propostes que no es consoliden i que no aporten resultats reals a les persones. Se’n parla molt, sí. Però, en molts àmbits, no veiem resultats palpables i suficients. I encara avui, moltes persones i les seves famílies seguim amb una sensació de desatenció i amb un enorme dolor.

És urgent i inajornable una atenció a la salut mental en clau comunitària, que posi a la persona que està patint al centre i que sigui ella mateixa la protagonista de la seva recuperació, i també la seva família. Aquest enfocament va molt més enllà del tractament mèdic. Cal invertir en polítiques socials i educatives, són fonamentals.

I cal fer-ho, sense oblidar, mai, que ens mereixem que es respectin els nostres drets. Seguim detectant que no estan garantits. Malgrat hi ha un acord internacional, es segueixen vulnerant i segueixen existint pràctiques indignes que s’han d’aturar ja.

Sabem també, que existeixen projectes i pràctiques comunitàries que estan contribuint a la recuperació de les persones. Tenim una xarxa associativa compromesa, innovadora i capaç, que ha generat infinitat d’iniciatives molt valuoses. I ho ha fet amb esforç i sovint sense el suport adient per part de les administracions. Exigim una aposta decidida per consolidar aquestes iniciatives.

És el moment de construir aquest model que fa anys que, des del moviment associatiu, estem reclamant i que encara no arriba a les persones que ho necessitem.

Per tot això, demanem:

  • Una xarxa de recursos sanitaris i socials accessibles, continus al llarg de la vida i ajustats a les necessitats de cada persona.
  • Més participació i que sigui més efectiva, que se’ns escolti i s’incorpori la nostra experiència des de l’inici, en el disseny de les propostes i les estratègies. Nosaltres sabem què necessitem.
  • Incorporar la perspectiva de drets i acabar amb les pràctiques que actualment els vulneren.
  • Promoure una pràctica professional basada en l’empoderament, respectant i donant suport a les preferències de la persona.
  • L’impuls i el desplegament de polítiques socials en salut mental a tot el territori: incrementar els recursos de suport a l’habitatge, millorar l’impuls dels Clubs Socials i consolidar projectes avaluats i amb bons resultats.
  • El desplegament de polítiques d’ocupació efectives que promoguin la consolidació de projectes de vida en comunitat.
  • Invertir en recursos educatius que garanteixin un suport adient a tots els infants, adolescents i joves, i que contribueixin al seu desenvolupament personal.
  • L’Impuls del Pacte Nacional de Salut Mental i de l’Agència Integrada Social i Sanitària, amb un increment de recursos que permeti desplegar un model d’atenció comunitària real.

Volem fets i volem resultats! Ja no ens serveixen les paraules ni les promeses.

Que acabeu de gaudir del Dia Mundial de la Salut Mental!

enllaç amb més informació Descarrega la versió en pdf

Skip to content