"Som comunitat, fem salut mental"

Dia Mundial de la Salut Mental 2022

Celebracions del Dia Mundial de la Salut Mental arreu del territori

Durant el mes d’octubre, a més del nostre acte, les més de 70 entitats del texit associatiu de Salut Mental Catalunya han organitzat més de 200 actes arreu Catalunya. Entre totes estem aconseguint que la salut mental estigui present a tot el territori i que el nostre missatge arribi a molta gent.

Compartim en aquest espai alguns d’aquests actes que ja s’han celebrat. Pots enviar-nos fotos i un petit resum dels actes de la teva entitat i el publicarem també!

Manresa

A Manresa, totes les entitats de la Taula de Salut Mental van participar en la realització de l’acte celebrat el 10 d’octubre. Va ser un acte reivindicatiu i molt participatiu, amb una part institucional i una part artística amb teatre, dansa i música, que van preparar participants del Club Social del Mosaic i Ampans.

Sant Pere Claver

L’Associació Sant Pere Claver ha organitzat distintes activitats durant el mes d’octubre, a més de la campanya “Mentalitza’t” per reivindicar la importància de tenir cura del nostre benestar emocional i visibilitzar els factors que incideixen en la salut mental.

El Paraigua

L’Associació El Paraigua, en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, ha editat i presentat un conte per ajudar a que, des de les escoles, des de l’àmbit familiar, els casals, i altres àmbits, es parli sense complexes de la salut mental. “El fabulós viatge de l’Elies“, neix amb la intenció de ser un recurs per a donar a conèixer alguns trastorns mentals als més petits. L’Elies és un explorador que viatja per diferents planetes on coneix nens i nenes amb algún tipus de problema de salut mental.

Sol del Solsonès

El Sol del Solsonès, va celebrar el 10 d’octubre, el dinar anual de l’entitat, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. Van començar amb una caminada popular al Castellvell i un esmorzar des de les vistes que ofereix el Castell. Posteriorment, es va oferir un taller d’arts manuals i van gaudir d’un bon dinar a la plaça Sant Roc, que va finalitzar amb un Bingo. Agraeixen especialment als negocis locals que han col·laborat per poder celebrar la diada.

Salut Mental Terrassa

L’Associació Salut Mental Terrassa, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, van fer una activitat de Cinefòrum el passat 7 d’octubre.

Associació Porta Oberta

L’Associació Porta Oberta SMC Alt Camp i Conca de Barberà va realitzar diverses activitats obertes a tota la comunitat en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental. Van organitzar un taller d’estimulació cognitiva, un taller de treballs manuals, un taller de música, teràpia assistida amb gossos, un concert de saxo per part de l’usuari Germán Gómez, balls homenatge, una activitat de zumba, entre altres.

Club Social Egara

El Club Social Egara va participar a la Fira d’entitats de Salut de Terrassa com a representants de Salut Mental Catalunya. Aquesta fira es realitza un cop a l’any amb la finalitat de donar visibilitat a diferents entitats que treballen en l’àmbit de la salut. El Club Social Egara van estar presents per donar-se a conèixer i també a l’associació de familiars Salut Mental Terrassa. Al seu espai les persones que s’apropaven podien participar en una dinàmica de reflexió al voltant de mites i veritats en la cura del benestar emocional.

Associació Salut Mental La Noguera

Des de la Taula de Salut Mental La Noguera es van dur a terme distintes activitats en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental. Van fer una presentació d’una guia de recursos de la xarxa de salut mental de la noguera destinada a professionals sanitaris i serveis socials; també es va fer una taula informativa sobre recursos de l’entitat i una dinàmica per trencar mites. A més, es va projectar el documental “Momo, el vol del núvol” i es va fer una taula rodona amb les protagonistes i el psiquiatre Marc Agraz.

Associació Salut Mental Ponent

L’Associació Salut Mental Ponent va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental amb múltiples actes i activitats solidaris per donar visibilitzar la salut mental. El 7 d’octubre es va organitzar un taller de circ pels més petits de la ciutat de Lleida, un berenar, un concert per fer ballar a tothom i, per acabar, una exhibició de teles acrobàtiques. El 10 d’octubre, es va recòrrer la ciutat recaptant donatius i van fer la Lectura del Manifest amb les autoritats. També es va inaugurar la 8a edició d’Artentivament, una exposició artística de les obres creades al Club Social La Brúixola.

Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre

AFMMTE va celebrar una jornada d’actes pel Dia Mundial de la Salut Mental que va iniciar amb una caminada a càrrec de Trail Roquetes, la qual va finalitzar amb un vermut musical amenitzat per l’Escola de Música tradicional Ebrenca “lo Canalero”. També van disfrutar d’un dinar i per concloure van gaudir de l’obra de teatre “Encenalls” de la companyia Sinergia per donar visibilitat a la salut mental d’una forma interactiva amb el públic.

Associació i Club Social El Far – La Garriga

L’Associació i Club Social El Far de La Garriga va organitzar una caminada per a la salut mental. Va ser una caminada simbòlica pel passeig  i a l’arribada va haver esmorzar de botifarrada amb música en directe. L’acte es va clausurar amb diferents parlaments de salut mental on es va destacar la importància de la comunitat i el fet de tenir cura d’aquesta per a atendre al benestar emocional de la població.   

Club Social Espai 3

El Club Social Espai 3 va organitzar activitats i accions al voltant de la salut mental durant tot el mes d’octubre gràcies a la participació de moltes entitats de Cornellà. Destaquem la lectura del Manifest el dia 10 d’octubre; la presentació del llibre “Quan la vida ens dol: construir la salut mental i recuperar la felicitat” de Jaume Funes; l’acció al carrer de XarXaJoves per concienciar de la cura; una xerrada on Rosa García i Miguel Ángel Pérez van relatar les seves experiències com activistes en primera persona; i la xerrada de Carles Alastuey, vicepresident de l’Associació DSAS, que va parlar obertament sobre prevenció del suïcidi.

Suport Castellar Salut Mental

Suport Castellar Salut Mental va organitzar diversos tallers i conferències amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Entre ells, destaca el festival de cloenda SOM Salut Mental, que va aplegar diverses entitats dalt l’escenari amb actuacions d’art multidisciplinaries per recaptar recursos. També es va organitzar una xerrada sobre salut mental positiva a càrrec de Teresa Lluch, catedràtica d’Infermeria en Salut Mental de la UB, i activitats destinades a joves com la proposta de lleure Pati Obert organitzat per Creu Roja, un torneig de tenis taula i l’exposició del còmic “Escat i mat. Històries de superació” elaborat per l’Associació.

Club Social La Llum

El Club Social La Llum amb la  Taula de Salut Mental Vallesana i sota el lema Obrim portes sense Por, han organitzat diferents activitats amb temàtiques culturals, esportives, de cura i benestar emocional. Destaquen l’exposició de quadres al Centre cultural Can Rajoler, on els participants del Club van artistes van ser els autèntics protagonistes de l’acte,i vanpoder expressar i explicar als assistents la seva experiència amb la pintura i tot el que aquest els hi aporta. A més, al Museu Abelló, les persones sòcies del club van conduir l’acte cultural, on la dansa, la poesia i els premis del concurs literaris van donar visibilitat a la salut mental.

Club Social La Ginesta

El Club Social La Ginesta de l’Associació Salut Mental Barcelonés Nord va realitzar un acte entorn el Dia Mundial de la Salut Mental baix el lema “Tots els dies són salut mental“. L’acte va consistir en una celebració festiva i familiar amb un esmorzar popular, un taller d’estels de paper, un taller de pintura, una masterclass de dansa oriental-tribal i un espectacle de volada d’estels.

Campanya de Salud Mental España

Des de SMC ens sumem i fem ressó també de la campanya que enguany llança la Confederación Salud Mental España, de la qual formem part. El seu eslògan és “Fes un like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar”. Aquest lema fou escollit per votació popular del moviment associatiu, tal i com expliquen al seu web.

Més informació

enllaç amb més informació Manifest elaborat pel Comité Pro Salud Mental i la Red Estatat de Mujeres de SME.

enllaç amb més informació Proclama de la campanya de SME.

enllaç amb més informació Manifest Dia Mundial de la Salud Mental 2022 de SME

enllaç amb més informació Argumentario DMSM de SME 2022

enllaç amb més informació Nota de premsa DMSM de SME 2022

enllaç amb més informació Proclama DMSM de SME 2022

Totes les campanyes del Dia Mundial de la Salut Mental

enllaç amb més informació Consulta aquí les darreres campanyes promogudes per SMC.

enllaç amb més informació Consulta aquí les darreres campanyes promogudes per la Confederación SME.

enllaç amb més informació Consulta aquí les campanyes del Dia Mundial de la Salut Mental promogudes per l’OMS.

Skip to content