Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi: “Una societat que aboca a les persones a creure que no hi ha sortida, és una societat fallida”

09/09/2022

10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra dissabte 10 de setembre, la Confederación Salud Mental España (SME) ha llançat una campanya de sensibilització amb l’objectiu de prevenir el suïcidi amb recomanacions dirigides a adolescents i joves, pares i mares i personal de centres educatius.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que a l’any hi ha aproximadament 700.000 morts per suïcidi al món, el que significa una mort cada 40 segons i, d’aquestes, el 77% es produeixen als països d’ingressos baixos i mitjans.

La situació entre la població adolescent i jove ha empitjorat els darrers anys: tres-centes persones d’entre 15 i 29 anys van decidir posar fi a les seves vides en 2020, i en 2021, segons un estudi estatal que comparteix SME, la ideació suïcida entre persones de 15 a 29 anys es va incrementar un 53%, arribant a ser 9 de cada 100 joves els qui van experimentar idees de suïcidi “contínuament o amb molta freqüència”, quan en 2019 aquesta proporció era del 5,8%.

A Catalunya, va haver-hi 556 morts per suïcidi el 2020, i ja és considerada la primera causa de defunció entre els homes de 15 a 44 anys i entre les dones de 15 a 34.

Factors de risc en adolescents i joves

Alguns factors de risc per a la conducta suïcida en adolescents i joves que destaca SME a la seva campanya són:

  • Experimentar abusos
  • Assetjament
  • Violència o discriminació de qualsevol naturalesa
  • El consum de drogues
  • Tenir depressió o algun trastorn mental
  • El dol per separació de pares/mares
  • El dol per canvi de centre educatiu
  • El suïcidi de figures referents
  • Mancar d’habilitats socials.

“Una societat que aboca a les persones a creure que no hi ha sortida, és una societat fallida”, alerta Nel González Zapico, president de la Confederación Salud Mental España.

En la campanya #ConectaConLaVida, Salut Mental Espanya indica una sèrie de recomanacions per a prevenir el suïcidi en adolescents i joves, així com les seves reivindicacions.

La nostra campanya

Salut Mental Catalunya (SMC) recupera i actualitza la campanya que va posar en marxa el 2019, Parlar i escoltar, salva vides, amb l’objectiu de millorar la informació i prevenció de la mort per suïcidi, i mostrar els recursos i entitats que treballen per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental força silenciada.

La campanya amb motiu de la celebració aquest dissabte 10 de setembre del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi, es va fer amb la col·laboració de “Després del Suïcidi Associació de Supervivents” (DSAS)Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) i Mans Amigues Dol per Suïcidi (DSMA).

Més informació

 enllaç amb més informació Nota de premsa Salud Mental España

enllaç amb més informació Recursos: com trobar suport

enllaç amb més informació Manifest Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi