La salut mental es reivindica com un dret humà universal

Dia Mundial de la salut mental 2023

Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, ha denunciat les mancances del sistema i les dificultats del teixit associatiu i ha reclamat a l’Administració més recursos per poder donar una atenció de qualitat i sobretot comunitària, empoderadora i respectuosa amb els drets.

Alba Muntadas i Francisco Rubio, membres del comitè en primera persona de Salut Mental Catalunya, han llegit el manifest  que posa de relleu que cal persistir i construir un imaginari de la salut mental des d’una perspectiva de drets i d’atenció comunitària.

Més de 200 persones han assistit avui al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona per a celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, en un esdeveniment que ha tingut com a lema “Salut mental, dret humà universal”. Un lema que ens interpel·la en relació al gran repte que tenim en salut mental: assolir un model d’atenció comunitària que incorpori la perspectiva de drets en tots els seus àmbits. 

L’acte ha comptat amb l’apertura de diversos representants institucionals com l’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller de Salut, Manel Balcells; i també la participació virtual del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya (SMC).

Exigim més recursos i polítiques socials interdepartamentals

L’acte ha estat conduit per Cristina Conejo, coordinadora del projecte Activa’t per la salut mental de SMC i el Carles Bonete, responsable de programes sociocomunitaris de SMC.

Mercè Torrentallé, presidenta de SMC ha obert l’acte donant la benvinguda a totes les persones presents i amb un discurs on ha fet balanç d’on som i d’allò que hem aconseguit, però també ha posat de relleu les mancances greus que encara té el sistema.

“Tenim la sensació que no estem resolent el patiment i acompanyament de les persones. Encara ens manquen tants recursos i tenim moltes dificultats per donar una atenció de qualitat i sobretot comunitària, empoderadora i respectuosa amb els drets.” 

La presidenta de Salut Mental Catalunya ha enumerat un seguit de demandes que des de Salut Mental Catalunya i tot el teixit associatiu traslladem a les administracions.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha fet la seva intervenció de amb un vídeo on ha destacat la voluntat del departament de Drets Socials d’incidir en la problemàtica del suïcidi juvenil, reforçar les entitats de serveis de salut mental i posar en marxa noves places per més Club Socials i Serveis Prelaborals.

Manel Balcells, conseller de Salut, ha posat de relleu la necessitat de fer més prevenció i promoció en l’àmbit de la salut mental i la importància d’un abordatge integral i amb el treball de tots els departaments, fent especial èmfasi en el jovent.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha destacat la feina ja feta i la intenció de seguir enfortint i impulsant les polítiques públiques en salut mental.

Històries de vides vulnerades

Acabada la inauguració institucional i per parlar dels drets en primera persona, s’han compartit unes històries de vida ficcionades però basades en vivències reals de persones que han explicat a SMC les vulneracions de drets que han viscut en primera persona, les quals tenim recollides a l’Informe de Vulneracions de Drets de 2022.

El Fidel Masreal, la María José Rodas, la Victòria Méndez, en Aziz Baha, la Yolanda Castells i la Meritxell Minguell Castells han relatat les històries il·lustrades en directe per Teresa Aledo.

Podeu escoltar els relats fent clic en les il·lustracions.

L’ADN de Salut Mental Catalunya

Per explicar qui són i què fa SMC s’ha projectat un vídeo que intenta recollir a través de missatges breus la tasca que fan totes les entitats vinculades i la feina que es fa entre totes per atendre les persones. 79 associacions que cooperen i que treballen en xarxa per assolir fites conjuntes i garantir la protecció i defensa dels drets i d’un model respectuós amb les persones.

Perspectiva de drets i d’atenció comunitària

Enguany el manifest del Dia Mundial de la Salut Mental Catalunya ha estat elaborat pel Comitè en 1a persona de SMC i l’han llegit dos del seus membres, l’Alba Muntadas i el Paco Rubio.

Aquest any el manifest reivindica una salut mental comunitària amb un abordatge interdepartamental. I és que, “No hi haurà salut mental sense la defensa dels drets de TOTHOM”, han reivindicat. A més, les representants del Comitè han reclamat polítiques en clau de determinants socials de la salut. “Ens cal valentia, lideratge, i situar els drets al centre del model d’atenció a les persones i al seu entorn. Prou vulneracions de drets!”.

Idees cabdals i agraïments

La Mercè Torrentallé ha dirigit als assistents unes paraules finals en les quals ha destacat les 3 idees cabdals que s’han volgut transmetre durant l’acte: la necessitat d’un model d’atenció en salut mental comunitària, el moviment associatiu com un aliat imprescindible i la idea de que sense drets no hi ha salut mental.

Finalment, ha acabat agraïnt a totes les persones voluntàries que han fet possible l’acte; els col·laboradors, empreses, entitats i institucions que ajuden a poder dur a terme la feina de SMC i a totes les associacions i persones que treballen els 365 dies de l’any per millorar la salut mental de tots i totes.

LUZ-IDAS

Diverses personalitats van acompanyar-nos en aquest dia tan especial: la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés; la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp; la diputada i presidenta de la comissió d’estudi de salut mental i addiccions del Parlament, Assumpció Lailla, les diputades Georgina Ebri i Najat Driouech Ben Moussa, la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana; i el director del Pla director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Joan Vegué, entre altres.

La cirereta artística de l’acte l’ha posat el poeta Pablowsky, guanyador de poetry slam d’Espanya i Europa, llegint el seu poema inèdit LUZ-IDAS.

Jo em comprometo

Al final de l’acte, hi ha hagut un moment per a una acció conjunta, on totes les assistents han pogut compartir el seu compromís amb la millora dels drets en la salut mental, generant un núvol de paraules que s’ha projectat a la sala.

En acabar, totes les persones que han fet possible l’acte han pogut pujar a l’escenari per fer la ja tradicional foto de família.

Imatge

Moltes gràcies a totes les persones voluntàries que han fet possible l’acte d’avui, entitats, empreses, institucions i persones que ens ajuden a continuar treballant per la salut mental.