Constituïda la nova Taula de Salut Mental de l’Alta Ribagorça

La nova Taula de Salut Mental esdevé la 40a taula a Catalunya
El passat divendres 21 d’octubre, la sala de plens del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça al Pont de Suert va ser l’encarregada d’acollir la presentació de la nova Taula de Salut Mental de l’Alta Ribagorça, impulsada pel Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça amb la implicació de diversos departaments de la Generalitat, administracions públiques i entitats del Tercer Sector. El seu objectiu és el de respondre a la necessitat de crear eines per promoure polítiques de salut mental i treballar des d’una coordinació eficient i eficaç en l’àmbit assistencial, social i laboral.
Al voltant d’unes cinquanta persones de diversos àmbits van assistir a la presentació que, va servir per marcar les futures línies d’actuació conjuntes i per a facilitar el treball en xarxa en l’àmbit de la salut mental. A més, l’èxit de la convocatòria va demostrar la voluntat de tots els agents implicats a treballar plegats per a la millora de l’atenció a la salut mental a l’Alta Ribagorça. Davant la situació complicada del territori, les entitats uneixen esforços i comencen a treballar conjuntament amb les institucions i administració per elaborar accions per treballar en la salut mental.
Durant la presentació, la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida va presentar l’informe de Diagnosi “L’atenció en l’atenció en salut mental a l’Alta Ribagorça”, un estudi que han elaborat per conèixer la situació del territori: la realitat actual, quins serveis hi ha i quines necessitats falten per poder començar a treballar. Marta Burgell, tècnica de la Coordinadora, va explicar el procés de realització de l’informe, destacant els diferents agents que han col·laborat en la seva realització (salut, serveis socials i entitats). Una de les principals conclusions d’aquest document és la baixa participació tant de familiars com de primeres persones en la seva realització, cosa que pot estar relacionada amb l’estigma present a la Comarca, una de les línies a treballar des de la Taula de Salut Mental.
L’Informe en l’atenció en salut mental a l’Alta Ribagorça
L’Informe de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental de les Terres de Lleida analitza 6 àmbits de necessitats des del punt de vista de les primeres persones, les famílies i els professionals, i recull la seva proposta de millora:
Coordinació entre recursos i serveis
- Creació d’una Taula de Salut Mental a l’Alta Ribagorça per a treballar aspectes centrats en l’eix de “Coordinació i xarxa”.
- Fer difusió de les formacions telemàtiques que es planifiquen des d’altres territoris i que estan dirigides a professionals.
Serveis de Salut Mental
- Ampliar les hores d’atenció setmanals de l’àrea de Psiquiatria i Psicologia del CSMA.
- Ampliar el desplegament del Servei de Rehabilitació Comunitària i valorar unes hores d’atenció i suport a la comarca de l’Alta Ribagorça.
- Avaluar el desplegament del Servei PAICMASAEC i valorar l’ampliació de recursos dirigits especialment a la població jove.
Atenció a famílies
- Desplegament de l’Espai Situa’t de l’Activa’t per la salut mental amb atencions presencials setmanals.
- Desplegament setmanal del Servei d’atenció psicològica a familiars.
- Possible antena presencial a El Pont de Suert per part de les entitats especialitzades en l’atenció a la salut mental.
Àmbit Social, Comunitari i lluita contra l’estigma
- Creació d’una Taula de Salut Mental a l’Alta Ribagorça per a treballar aspectes centrats en l’eix de “Sensibilització i Educació”.
- Fer difusió de les formacions telemàtiques que es planifiquen des d’altres territoris.
- Adhesió a la campanya d’Obertament de lluita contra l’estigma per part del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça.
- Prospectar persones interessades en l’associacionisme i donar suport i acompanyament a la creació d’una associació en primera persona i/o de famílies.
- Prospectar el nombre de persones de la comarca que podrien ser beneficiàries a la comarca d’un recurs laboral com el Centre Especial de Treball.
Oci i lleure
- Donar suport al desplegament d’activitats setmanals a l’Alta Ribagorça per part de Clubs Socials propers a la comarca.
Accessibilitat
- Creació d’una Taula de Salut Mental a l’Alta Ribagorça per a treballar aspectes centrats en l’eix de “Promoció de polítiques públiques”.
Principals conclusions de l’informe
- Cal un lideratge que garanteixi la coordinació i col·laboració entre recursos i serveis-multidisciplinars, millorant l’abordatge de casos de més complexitat.
- Tot i la millora del desplegament territorial de recursos i serveis a l’Alta Ribagorça, encara es perceben limitacions i mancances. En aquest sentit, la Coordinadora proposa al seu Informe el desplegament a la comarca d’una antena del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC), activitats un cop a la setmana del Club Social, Servei d’atenció psicològica a les famílies i atenció presencial setmanal o a demanda de l’Espai Situa’t de l’Activa’t per la salut mental, entre altres.
- La prevenció i promoció de la salut mental ha de ser un eix prioritari per lluitar contra l’estigma en salut mental i afrontar els reptes actuals.
- La salut mental suposa un repte constant i cal que els professionals dels diferents serveis i recursos tinguin al seu abast l’accés a formació continuada i actualitzada en aquest àmbit.