Convocades per AFATRAC, un conjunt de persones es van aplegar a la Plaça Sant Jaume per exigir una atenció digna i de qualitat a l’elevada complexitat en salut mental

03/02/2023

Afatrac convoca una concentració per exigir aturar la vulneració de drets

L’Associació de familiars d’afectats per trastorns de conducta (Afatrac) va convocar ahir, dia 2 de febrer a les 19:00h, una concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir més recursos socials, sanitaris, educatius, laborals i judicials adequats per la salut mental d’elevada complexitat.

A l’acte es va posar de manifest la manca de recursos adients i la ineficàcia de la xarxa actual de salut mental, tant sanitària com social, per poder garantir un acompanyament social i un tractament sanitari adient a les persones amb problemes de salut mental d’elevada complexitat.

Durant la concentració, també es va assenyalar que el PAICSAMAEC (Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental i addiccions d’elevada complexitat) ha suposat un gran esforç per definir prioritats en relació a l’atenció a la complexitat.

Es va parlar de la millora que ha suposat l’inici dels equips guia, que són una bona mesura i un bon servei, tot i que insuficient, per poder atendre la complexitat. Queda pendent, però, desplegar la resta de mesures definides en el PAICSAMAEC.

També es va denunciar l’impacte greu que té la no atenció correcta que deriva en defuncions, i es van recordar en un acte molt emotiu les 6 persones mortes vinculades a l’associació AFATRAC en els últims tres anys.

Entre les reivindicacions, AFATRAC va destacar la necessitat de més recursos i d’una millor atenció. “S’han de repensar els recursos actuals per a l’elevada complexitat, ja que no donen resultats”, en paraules de la presidenta d’AFATRAC, Charo Díez.