Compartim l’expertesa de SMC en l’àmbit social al Living Lab Day: “Deteriorament Cognitiu associat a les patologies mentals”

02/10/2023

Des de Salut Mental Catalunya vam poder participar de la segona taula rodona de la jornada “La dimensió social del deteriorament cognitiu. Reptes i oportunitats per a l’autonomia de pacients i familiars”

El passat 28 de setembre, el Recinte Modernista Sant Pau va acollir una nova edició del Living Lab Day, organitzat pel Clúster Salut Mental Catalunya, centrat en el Deteriorament Cognitiu associat a les patologies mentals i els reptes que planteja aquesta simptomatologia, tant a nivell clínic com funcional, per a les persones ateses i les seves famílies.

Agents institucionals, assistencials, del tercer sector, de desenvolupament tecnològic i de l’àmbit de la recerca vinculats en l’abordatge del deteriorament cognitiu ens vam poder reunir per tal d’identificar respostes als principals reptes plantejats.

L’acte es va iniciar amb la benvinguda institucional, que va comptar amb la participació de Francesc Arrufat, President Clúster Salut Mental Catalunya i Director Mèdic Institut Pere Mata; Dr. Joan Vegué, Director del Pla director de Salut Mental i Addiccions; Dr. Narcís Cardoner, Director servei de Psiquiatria Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Marta Sánchez Bret, Cluster Manager al Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC).

La dimensió clínica, protagonista de la primera taula

La primera taula va girar al voltant de la dimensió clínica del deteriorament cognitiu associat a la salut mental i va eser moderada pel Dr. Eduard Vieta, Cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic. En ella hi van participar la Dra. Gemma Escartín, Neuropsicòloga clínica al Parc Sanitari Sant Joan de Déu; el Dr. Rafael Penadés, Psicòleg clínic i investigador en Esquizofrència a l’Hospital Clínic i Isabel Giménez, pacient i portaveu antiestigma a Obertament.

La dimensió social: reptes, oportunitats, les persones cuidadores i la importància de l’atenció integrada social i sanitària i la salut mental comunitària

Des de Salut Mental Catalunya vam formar part de la segona taula de la jornada, sobre “La dimensió social del deteriorament cognitiu. Reptes i oportunitats per a l’autonomia de pacients i familiars” amb la participació de Cristina Páez, Directora de Serveis d’Atenció a Persones, que va compartir l’espai amb el Dr. Jesús Antonio Vaquero, Coordinador mèdic de l’àrea de psicogeratria de Benito Menni i el Dr. Josep Maria Argimon, Director d’Infraestructures Científiques Barcelonaβeta Brain Research Center i Exconseller de Salut. La taula va ser moderada pel el Dr. Jordi Royo, Psicòleg i director clínic d’Amalgama.

Durant la intervenció de SMC, vam poder parlar de diverses qüestions sobre la relació entre el deteriorament cognitiu i les patologies mentals, com els reptes clínics, els reptes socials associats al deteriorament cognitiu en pacients i famílies, les oportunitats, les dimensió laboral i la comunitària, la dimensió familiar i la individual i serveis com el Club Social o l’Autonomia a la llar. A més, també vam explicar com afecta a les famílies tenir cura d’una persona amb trastorn mental i deteriorament cognitiu i quins són els reptes en l’àmbit familiar, així sobre com evitar la sobrecàrrega emocional i la gestió emocional davant el deteriorament cognitiu d’una persona que pateix trastorn mental, les persones cuidadores, la importància de l’atenció integrada social i sanitària i la salut mental comunitària i el seu impacte.

Un espai per a la tecnologia i la innovació

La tercera taula, que girava entorn les “Tecnologies i abordatges innovadors envers el deteriorament cognitiu” va ser moderada per la Dra. Susana Ochoa, Psicòloga coordinadora en la Unitat d’Investigació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i co-investigadora principal del grup de recerca MERITT i va comptar amb la participació de Rosa Maria Vivanco, Directora de l’àrea d’Avaluació de l’AQuAS,Ignasi Capella, cofundador i CMO a Broomx, el Dr. Aureli Soria, Director de Neurociències a Starlab, el Dr. Jordi Cid, Equip assessor del Pla Director de Salut Mental i Addiccions.

El Living Lab Day va concloure amb un espai final per als reptes i conclusions compartit al llarg del dia.

Més informació

enllaç amb més informació  Programa de la jornada