Celebrem un nou Monogràfic per compartir bones pràctiques en el suport i acompanyament a infants, adolescents i joves del teixit associatiu a l’Associació El Turó de Vilafranca del Penèdes

13/11/2023

4 entitats d’arreu del territori han compartit les seves bones pràctiques tot reclamant la manca de finançament per a tirar endavant els seus projectes

L’Associació El Turó Salut Mental ha acollit el 2n Monogràfic de bones pràctiques en salut mental, que en aquesta ocasió ha tingut com a tema central la salut mental infanto-juvenil. 4 entitats federades han pogut intercanviar bones pràctiques que s’estan duent a terme als seus territoris per generar sinèrgies i compartir experiències i idees.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional de Rosa Colomé, presidenta de El Turó, i de Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya. Totes dues van agrair l’assistència a les participants i van posar de relleu la importància d’intercanviar bones pràctiques per a poder-les implantar arreu del territori.

Joves actius i Ocell de Foc Tàngram, dos projectes d’atenció a joves

La primera part del matí van protagonitzar-la projectes d’atenció a joves. El primer torn va ser per a l’entitat amfitriona, El Turó, amb l’experiència del projecte Joves Actius. Un programa que va néixer l’any 2018 i va finalitzar el 2022, malgrat els bons resultats, per manca de finançament, qüestió que s’ha posat de relleu durant tota la trobada.

Joves Actius va ser un programa amb perspectiva comunitària que va aconseguir vincular 25 joves i que tenia 4 grans línies d’acció: orientació i acompanyament individualitzat a adolescents, activitats d’oci segur per a adolescents amb problemes de salut mental, formació i suport a l’equip professional d’entitats del territori i sensibilització i tallers a instituts. Actualment, aquesta darrera acció és l’única que s’està seguint oferint tot i no rebre finançament.

A continuació, l’Ocell de Foc Tàngram de la Federació Salut Mental Catalunya, va exposar diversos indicadors que s’han assolit al programa ara que encara no fa un any de la seva implementació: +70 tallers de sensibilització i lluita contra l’estigma, 15 insercions laborals amb empreses del territori, 3 formacions de monitors o entrenadors d’esport i lleure, +200 contactes, +1000 joves atesos, 2 retorns al sistema educatiu, +100 reunions amb agents del territori, 2 trobades de treball en xarxa, 15 iniciatives juvenils, 53 joves amb coaching, 8 empreses col·laboradores, 5 primeres experiències laborals amb joves, 4 jornades de salut mental i participació en d’altres jornades del territori.

Després d’aquestes dues exposicions, hi va haver un espai per a l’intercanvi de coneixement i reflexió conjunta sobre els projectes, on les persones assistents van poder compartir diversos dubtes sobre el paper de l’experiència pròpia en aquests projectes i el circuit d’arribada de les participants, entre d’altres. En aquest espai es va evidenciar l’èxit del treball en xarxa, així com la manca de finançament, subratllant la necessitat d’un acompanyament a joves que no passi només per l’abordatge clínic i la importància de generar espais entre iguals per a promoure la recuperació.

Keep Calm i Sensibilització emocional a infantil i primària, dos projectes de sensibilització

Després d’una pausa que va servir per generar xarxa durant el cafè, va arribar el torn de Quàlia, qui va presentar el seu projecte de sensibilització, Keep Calm, que posa el focus d’atenció en els i les joves desateses i la problemàtica de la ruralitat. Des del projecte s’acompanya a les participants en el seu itinerari vital a través d’acompanyaments individuals, activitats grupals i accions de sensibilització i anti-estigma, sempre posant al jove al centre.

La darrera entitat a compartir el seu projecte va ser Horitzó Berguedà amb un projecte de Sensibilització emocional a infantil i primària. Amb aquest projecte, els nens i nenes de Berga treballen la gestió de les emocions a través d’unes titelles dels gegants de la Patum, ben coneguts per la canalla. Aquesta iniciativa forma part del Pla Stop estigma en salut mental al Berguedà i no compta amb finançament però segueix endavant gràcies a l’esforç de l’entitat.

En acabar, hi va haver espai també per a compartir dubtes i inquietuds, moment en el que es va denunciar de nou la manca de finançament en la necessària lluita contra l’estigma, qüestió transversal en diferents departaments. També es va suggerir la possibilitat de crear un catàleg amb totes les eines, recursos i experiències en aquesta matèria que funcionen arreu del territori.

Una visita per les instal·lacions del Turó

Després de l’intercanvi de bones pràctiques, la trobada va finalitzar amb una visita per l’espai de l’entitat amfitriona, El Turó. Part de les instal·lacions s’han renovat recentment i, realment, feia molta patxoca. L’enhorabona!

Més informació

enllaç amb més informació Presentacions de les bones pràctiques

enllaç amb més informació Coneix totes les bones pràctiques

enllaç amb més informació Totes les entitats federades a SMC