Carta Presidència SMC - 2020

Israel Molinero i Enriqueta Vidal

enriqueta vidal i israel molinero
Israel Molinero i Enriqueta Vidal.

Fa 25 anys, que complim el 2021, la Federació Salut Mental Catalunya va començar a unir els esforços de moltes associacions del territori. I en aquest temps hem demostrat plena capacitat per esdevenir un referent, aportar idees, lluitar pels drets i comprometre’ns amb una visió comunitària de la salut mental.

El 2020, però, ha sigut una prova de força. Davant moments difícils com els que hem viscut amb la pandèmia ens ha calgut reinventar-nos amb força, amb la força que fa la unió de tantes entitats compromeses. Ha estat el moment de donar la cara, de demostrar que som capaços d’estar al costat de les persones i de trobar solucions. El moment de deixar clar que podem desdoblar-nos per aconseguir que els efectes sobre la salut mental estiguin al cap de qui pren les decisions, de qui decideix la destinació dels recursos, de qui aplica les polítiques i els protocols… Que lluitem per què els, encara insuficients serveis i recursos de què disposem, es mantinguin oberts, es reinventin buscant opcions imaginatives per mantenir-se actius, recuperin una presencialitat moltes vegades indispensable el més ràpidament possible… Vaja, que era el moment d’estar a l’alçada. Nosaltres només podem dir que ho hem fet amb totes les nostres forces, lluitant contra les nostres limitacions, rebuscant entre les nostres fortaleses.

No tenim cap dubte que ho hem fet gràcies a la implicació de tots nosaltres, al compromís i la implicació de les associacions i de totes i cada una de les persones que en formem part. I ho fem de la mà d’un equip de professionals de SMC i de les associacions que han demostrat estar sobradament a l’alçada. 

És el moment de fer balanç i creiem que hem estat capaços d’actuar com un equip, com un engranatge. I estem convençuts que com a moviment ens hem d’atribuir un paper molt important en els èxits més importants d’aquests moments tan difícils com és que als serveis de salut mental no els afectés de forma tan devastadora la Covid com a d’altres serveis i que en l’opinió pública hagi calat que ara és el moment d’enfrontar de veritat el repte pendent de la salut mental. Ara més que mai cal fer que això esdevingui una realitat i que aquest repte s’abordi amb tots els serveis inequivocament comunitaris que necessitem.

Paral·lelament a la pandèmia, a SMC hem viscut el període entre finals del 2020 i principis del 2021 com un temps de canvi, de transformació interna, de reflexió per millorar. Ha estat un procés que ha estat unit al relleu a la presidència i a la incorporació de persones noves a la junta. Però que sobretot ha estat l’inici d’una procés participatiu que vol aconseguir que les associacions tinguin un paper molt més actiu, que tingui visibilitat la feina que es fa i es comparteixi el coneixement que generem les 75 associacions d’arreu del territori. Perquè aquesta també és una manera de millorar la salut mental.

I vinculat a aquest procés tenim un repte pendent que és cabdal per la nostra entitat. Hem de reforçar el procés que permeti que les primeres persones tinguin ple protagonisme i estiguin presents en tots els espais de gestió i participació de l’entitat. Els passos de gegant que va donant el programa Amb Experiència Pròpia no són prou, cal que anem molt més enllà. Necessitem que, en breu, a totes les associacions el paper decisori de les persones en primera persona creixi significativament i a SMC caldria aconseguir ja la plena paritat en els òrgans de govern. Ho hem de fer per reforçar l’essència de SMC com a moviment de persones en primera persona i familiars units en una lluita comuna per la salut mental.

I per acabar aquest escrit, que hem fet a dues mans, deixem-nos dir en clau personal que ambdós portem molt temps treballant junts i que continuarem fent tot el que puguem, colze amb colze, somiant en un futur on es preservin tots els drets i els serveis esdevinguin tots plenament comunitaris.

Una abraçada i felicitacions pel paper que heu jugat tots i totes des d’un moviment associatiu del que hem d’estar profundament orgullosos.

Israel Molinero, president de Salut Mental Catalunya fins setembre del 2020
Enriqueta Vidal, presidenta de Salut Mental Catalunya des de setembre del 2020
Skip to content