Salut Mental Catalunya defensa els drets del col·lectiu i lamenta la doble vulneració i discriminació per raó de salut mental

10/12/2021

La campanya, que engloba les 75 associacions de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) vol visibilitzar les vulneracions i discriminacions, i augmentar el coneixement dels #DretsenSalutMental.

La xarxa de 75 associacions de la Federació  Salut Mental Catalunya (SMC) posem en marxa avui la campanya #DretsenSalutMental amb l’objectiu de visibilitzar les vulneracions i discriminacions que viu el nostre col·lectiu. El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans i des de SMC volem reivindicar la defensa dels drets en salut mental i la importància que les persones i famílies amb problemes de salut mental coneguem quins són els nostres drets i com actuar davant una possible situació de vulneració.

El darrer Informe sobre drets i salut mental d’SMC va registrar 42 casos de vulneracions a Catalunya al 2020 però, malauradament, sabem que són molts més i aquesta xifra no és representativa de la realitat. Aquesta infradenúncia es produeix, sovint, per l’estigma i la por de la persona que viu la vulneració a que es conegui la seva problemàtica de salut mental si fa una consulta o reclamació, o per por a conseqüències si cal tornar a fer us del recurs o servei on s’ha patit la discriminació.

Vulneracions i discriminacions en salut mental

La Convenció dels drets de les persones amb discapacitat és un acord aprovat per Nacions Unides (ONU) al 2008 i d’obligat compliment per tots els països, però la seva aplicació ha estat insuficient als darrers anys. La Convenció defensa drets fonamentals com la llibertat per prendre decisions personals, el respecte per la diferència o la inclusió social de totes les persones, més enllà de les seves capacitats.

Aquesta Convenció és el marc legal per defensar els drets del nostre col·lectiu en qüestions bàsiques com poder treballar, accedir a un habitatge, formar una família o tenir plena capacitat jurídica. Moltes de les vulneracions en aquests àmbits, a més, afegeixen una discriminació per raó de salut mental, i per l’estigma associat a tenir un trastorn mental.

En aquest sentit, les persones amb problemes de salut mental i les nostres famílies vivim cada dia situacions en les que patim aquesta doble vulneració i discriminació per raó de salut mental. La campanya #DretsenSalutMental visibilitza algunes d’aquestes situacions i ofereix informació i recursos per saber què fer davant d’una possible vulneració i discriminació.

75 associacions de salut mental al teu costat

SMC treballa per la defensa dels drets en salut mental a través de la seva xarxa de 75 entitats federades, que ofereixen informació, orientació i suport per acompanyar a les persones que veuen vulnerats els seus drets per raó de salut mental.

Les nostres associacions expliquen què fer davant d’aquestes situacions amb l’objectiu d’esgotar totes les vies de diàleg i restauració dels drets vulnerats, abans d’iniciar la reclamació o denúncia administrativa o judicial. A banda de la xarxa de 75 entitats federades, SMC disposa també de 15 Espai Situa’t, un servei d’informació i orientació que assessora també en temes de drets, i és la porta d’entrada al Justament, el servei d’assessorament jurídica en salut mental.

Què fer davant una possible vulneració o discriminació?

Testimonis

Més informació al web de la campanya