El Caixaforum Macaya ha acollit amb èxit el Cicle de Conferències “Salut Mental en infants, adolescents i joves: una mirada comunitària”

21/04/2022

El cicle sobre Salut Mental en infants, adolescents i joves, celebrat el passat mes de març a Barcelona, es repetirà properament a Lleida i Girona.

El cicle, organitzat per L’Observatori Social de la Fundació “La Caixa” amb la col·laboració de Salut Mental Catalunya, va estar integrat per tres conferències diferents.

La Salut mental en l’àmbit educatiu. Un entorn estratègic

Aquesta primera activitat va ser moderada per Irene Alabau, psicòloga i referent del Projecte What’s Up! a Obertament, que també va fer de ponent i la van acompanyar en la ponència Maria José Pujol (Referent del programa Salut i Escola de la Gerència Territorial de Barcelona ciutat) i Àlex Rodríguez (Tècnic de l’àrea inclusiva del Consorci d’Educació de Barcelona i psicòleg del Konsulta’m de Nou Barris).

Les intervencions dels i les ponents van posar el focus en l’enfocament comunitari com a punt clau en l’abordatge dels problemes de salut mental en infants, adolescents i joves, en general i també en l’àmbit educatiu. Alguns programes d’èxit en aquest sentit són el Konsulta’m, Salut i Escola o el Whats’Up.

Una altra idea clau va ser el reconeixement de l’entorn educatiu com a essencial per a la promoció del benestar emocional i la prevenció de malestars que poden desencadenar problemes de salut mental.

Relacions i benestar emocional. L’entorn proper com a suport

En aquesta ocasió, Julia Rosana, Vicepresidenta del Consell Nacional de Joventut de Catalunya, va ser l’encarregada de la moderació i va estar acompanyada en la ponència de Pilar Solanes (Directora de Serveis d’Envelliment i Cures de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona).

Aquesta xerrada va defensar la salut mental com una responsabilitat i dret col·lectiu on totes les persones tenen la seva influència i impacte, no només aquelles que estan lligades a la xarxa d’atenció sanitària.

Es van posar sobre la taula qüestions com la necessitat d’abordar respostes específiques davant necessitats sobrevingudes derivades de contextos sobtats, com és el cas de la Covid-19, i la rellevància de la salut mental com un element present en tots els àmbits que envolten als i les infants, adolescents i joves: habitatge, feina, relacions socials, oci…

Es va posar de manifest, també, la importància de comptar amb aquest col·lectiu per al desenvolupament de noves iniciatives, havent de disposar d’espais de participació on s’escolti la seva veu i serveixi tant a professionals com institucions.

Per últim, també es va tractar la qüestió de les xarxes socials, tractant, d’una banda, la tendència a penalitzar un ús excessiu a les xarxes i, de l’altra, l’oportunitat que ofereixen de connectar i d’arribar a aquest col·lectiu.

Recursos per a la promoció del benestar emocional. Una ajuda directa per a adolescents i joves

L’última de les tres activitats del cicle va ser moderada per Glòria Iniesta, mestra i especialista en dol en context educatiu i formadora d’ASPAS. Àurea Moreno, Psicòloga clínica, coordinadora del CSMIJ de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi del CHM Les corts, i Montse Pàmias, Psiquiatra, Cap de salut mental infantil i juvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, la van acompanyar en la ponència.

En aquesta xerrada es va fer patent el fet que la salut mental no pot abordar-se únicament des dels serveis sanitaris sinó des del conjunt de la ciutadania i del treball en xarxa entre els diferents agents comunitaris.

Es va remarcar la importància de la pedagogia en la promoció del benestar emocional, per evitar problemes futurs més greus. En aquest sentit, les ponents van coincidir en el fet que l’escola és un àmbit fonamental per a la socialització i la prevenció de possibles problemes en matèria de salut mental, com també ho són d’altres figures del seu entorn, com la família i la comunitat.

En aquest sentit, recursos com l’Espaijove.net, el Konsulta’m, la plataforma Mind-U, el programa Salut i Escola són programes que funcionen molt bé, tant pels i lesinfants, adolescents i joves com per la comunitat que les acompanya.

La participació d’adolescents i joves és fonamental per identificar necessitats i dissenyar serveis i programes que s’ajustin a les seves necessitats.

Properes edicions a Lleida i Girona

Aquests cicles es celebraran properament, també, al CaixaForum de Lleida del 20 d’abril al 4 de maig (inscripcions aquí). Més endavant, del 25 de maig al 8 de juny també se celebrarà al CaixaForum de Girona (inscripcions aquí).