SMC participa en la inauguració de la Gira Salut Mental i Esport, amb la projecció d’un documental sobre l’esquiadora olímpica Blanca Fernández Ochoa

09/04/2024

Esportistes d’elit, com la medallista olímpica Gemma Mengual i el plusmarquista mundial de natació Rafa Muñoz, van debatre sobre la importància de la salut mental en l’esport, en un acte en el qual es va projectar el documental ‘El viatge. La medalla de la salut mental’

El Caixaforum de Barcelona va acollir ahir l’estrena de la Gira Salut Mental i Esport ‘Renfe i Fundació Blanca’, una iniciativa que recorrerà un total de cinc ciutats i l’objectiu de la qual és conscienciar sobre la importància de cuidar la salut mental en aquest àmbit. El projecte va comptar amb la col·laboració de la Confederación Salud Mental España i amb la participació de la Federació Salut Mental Catalunya.

L’esdeveniment va constar de dues parts. D’una banda, la projecció del documental ‘El viatge. La medalla de la salut mental, introduït per Lola Fernández Ochoa, presidenta de la Fundació Blanca. I per un altre, una taula de debat en la qual esportistes de reconegut prestigi, com Gemma Mengual, esportista olímpica de natació sincronitzada, i Rafa Muñoz, plusmarquista mundial de natació, van parlar sobre salut mental i esport.

La història de l’esquiadora olímpica Blanca Fernández Ochoa és el fil conductor entorn del qual gira el documental. El llargmetratge, que es va poder veure ahir de manera gratuïta, versa sobre diferents episodis relacionats amb la salut mental que relaten en primera persona esportistes de reconegut prestigi del nostre país. L’objectiu del documental és la visibilització i normalització de la cura de la salut mental, tant en l’esport com en la societat. En ell participen Carlos Sainz, Ruth Beitia, Toni Nadal, Sandra Sánchez, Almudena Cid, Jesús del Moral, Carla Suárez, Edurne Pasabán, Regino Hernández, Pedro García Aguado, María Corbera, Alfonso Reyes, Sara Hurtado, Sagrari Aigualit, Juan Antonio Corbalán i els germans Fernández Ochoa, Juanma, Luis i Lola.

Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya, va fer una intervenció per explicar la feina que fem des de la Federació en relació amb la salut mental i l’esport. Mercè va assegurar que l’acompanyament a les i els esportistes és necessari abans, durant i després de la seva carrera esportiva: “És necessari que les i els esportistes d’elit disposin d’eines emocionals i psicològiques. Per això, des de la Federació Salut Mental Catalunya exigim una adequada atenció social i sanitària, individualitzada i de qualitat, a les persones amb problemes de salut mental dins de l’àmbit comunitari”.

També va intervenir José Luis Villa, Director de Projectes de la Fundación Blanca, per a explicar els projectes i el treball fet des de la fundació.

Debat sobre salut mental i esport

Després de la projecció del documental, va començar la taula de debat, moderada per Paula Fernández Ochoa, esportista i consultora d’alta competició. En ella, van participar els esportistes Gemma Mengual i Rafa Muñoz, així com Joan Piñol, director general de Fundació Salut i Persona.

Després d’un torn de preguntes, l’acte va ser clausurat per Antonio Carmona, delegat d’institucional de Renfe a Catalunya i Director de Rodalies de Catalunya.

La primera parada d’una gira arreu del territori espanyol

La Gira de Salut Mental i Esport ‘Renfe i Fundació Blanca’, en la qual col·laboren activament la Confederació Salut Mental Espanya, el Consell Superior d’Esports, la Fundació Salut i Persona, i la Fundació La Caixa, continuarà celebrant actes en altres quatre ciutats d’Espanya. Les pròximes dates i llocs, són els següents:

  • València, 15 d’abril
  • Sevilla, 20 de maig
  • Màlaga, 17 de juny
  • Madrid, 9 de setembre

Les entrades són gratuïtes, prèvia inscripció, fins a completar aforament. Més informació en https://fundacionblanca.es.