L’avantprojecte de llei de memòria democràtica “reconeixerà les persones psiquiatritzades com a víctimes del franquisme”

16/12/2022

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González ha anunciat que l’avantprojecte reconeixerà com a víctimes del franquisme a les persones dissidents internades en psiquiàtrics

Gemma Ubasart va fer aquestes declaracions el 15 de desembre durant la inauguració de la jornada “Memòria històrica i salut mental. Una aproximació al període 1930-1970 des de l’ètica, la legalitat i la cultura” al Museu d’Història de Catalunya.

La consellera va afirmar que la dictadura no va reprimir només opositors polítics sinó també “les persones que s’allunyaven del model de normalitat imposat des del poder” i que des del Departament posaran el seu gra de sorra per tal d’esmenar aquesta injustícia històrica. “La nostra política de memòria s’inspira en els principis que deriven del dret internacional basats en la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició”, va sostenir.

Segons Ubasart, a més, aprofundir en la memòria democràtica és necessari “per reconstruir un passat de lluita per la democràcia i la dignitat”.

Una jornada per promoure els drets en salut mental i la dignificació de la memòria de les víctimes

Durant la jornada, es van organitzar tres converses en les quals diveros experts van abordar la promoció dels drets humans aplicats a la salut mental i, també, a la dignificació de la memòria de les víctimes.

La primera de les tres temàtiques va deliberar sobre les morts en les institucions psiquiàtriques durant el franquisme i les possibles inhumacions en fosses comunes. D’altra banda, el segon bloc va tractar de la patologització i persecució de la dissidència pisquiatritzada durant la dictadura. Finalment, la jornada va concloure amb l’anàlisi crítica de la premsa de divulgació en salut mental i d’iniciatives contràries a la psiquiatria publicades durant la transició.