“Pots ser tu, puc ser jo”, una història basada en fets reals

06/05/2024

Teatre social i salut mental

Pots ser tu, puc ser jo és una proposta teatral que s’estructura a partir d’unes escenes que s’han extret de l‘experiència viscuda per un grup de persones que han patit en la seva família o en la seva pròpia persona la dura realitat dels problemes de salut mental en l’adolescència.

És un treball que no pretén ser una obra de teatre de ficció ni un espectacle a l’ús, sinó un teatre-documental per tal de fer reflexionar els espectadors sobre la necessitat de trencar el mur de silenci que massa sovint aïlla i envolta les persones que pateixen trastorns de salut mental. L’obra cerca donar veu a aquestes persones i també a les famílies que se senten indefenses i incompreses davant dels pocs recursos que les institucions públiques ofereixen per a resoldre aquesta problemàtica creixent.

La funció va seguida d’un fòrum conduït per professionals d’ITA Salut Mental i la psicòloga Núria Reig per tal que les persones que ho desitgin puguin comentar els dubtes i els problemes que la temàtica de les escenes els ha suscitat.

La finalitat que Enraona Teatre es proposa amb aquesta funció és la de dinamitzar i remoure les persones i les insitucions de cara a la prevenció i recuperació dels trastorns mentals que cada any augmenten al nostre país i normalitzar aquestes problemàtiques, combatent l’estigmatització i marginació que sovint comporten.

Sinopsis de l’obra

Dues mares i dues filles adolescents relaten en primera persona les seves vivències en matèria de salut mental atès que les filles pateixen depressió i trastorn alimentari per diferents causes.

Des de la perspectiva de les dues generacions es tracten temes com l’assejtament escolar, els abusos sexuals, l’ús de les xarxes socials, el suïcidi i com els problemes de salut mental afecten tota la família.

Juntes emprenen un viatge catàrtic i cru on no es maquilla ni es romantitza la salut mental però es transmet un missatge d’esperança i, sobretot, de la importància de demanar ajuda.

La companyia Enraona Teatre

Enreona Teatre és una companyia de teatre social que compta amb la direcció de Joan Lluís Bozzo i que entén el teatre com un recurs molt versàtil que s’utilitza no només com a forma d’entreteniment, sinó també com a eina social, terapèutica, pedagògica i inclusiva. Tal i com expliquen, en l’àmbit social, el teatre pot ajudar a visibilitzar les problemàtiques que ens envolten, despertar consciències i promoure el canvi a partir d’una reflexió activa. En el terreny terapèutic, esdevé un mitjà d’expressió emocional i d’autoconeixement. Pel que fa a l’àmbit pedagògic, estimula la creativitat, l’empatia i el treball en equip. I en matèria d’inclusió, el teatre pot esdevenir un instrument potent per donar veu a col·lectius en risc d’exclusió i promoure la diversitat. 

Més informació

Les funcions es realitzaran el 19, 21 i 26 de maig i el 2 i 16 de juny al Teatre del Raval de Barcelona. Les entrades es poden adquirir a través de la web del teatre a un preu molt accessible.

Programa de l’obra