2a edició de les Jornades JustaMent “Apostant per la justícia restaurativa”

18/05/2022

El proper dia 2 de juny de 16h a 19h se celebrarà la segona edició de les jornades JustaMent a Barcelona.

La segona jornada “Justa-Ment: Apostant per la justícia restaurativa” sorgeix de les necessitats detectades en la primera trobada de l’any 2019 “Repensar la Justicia en Salut Mental”. Aleshores es va posar de manifest la importància de donar a conèixer models de justícia capaços d’engegar processos constructius i reparadors amb persones implicades en processos judicials que pateixen problemàtica de salut mental.

En el programa proposat per aquesta segona edició, es presenta el model que la Justícia Restaurativa promou i aplica des de fa algunes dècades, i malgrat ser lluny d’un ús generalitzat, hi ha cada vegada més professionals de la justícia que creuen que aquesta altra justícia és possible i ofereix bons resultats. Així doncs la jornada neix amb la intenció de donar a conèixer models de justícia capaços d’engegar processos constructius i reparadors amb persones implicades en processos judicials que pateixen problemàtica de salut mental.

La jornada està dirigida a professionals de l’àmbit del dret, de la justícia penal i del sistema penitenciari, del treball social i l’educació social, de la mediació, de la salut mental, així com a famílies afectades, col·legis professionals, administració pública, personal docent i investigador de les universitats.

Inscripcions

Per assistir a la jornada cal inscriu-re’s en aquest enllaç de manera gratuïta.

Programa de la jornada

15:45 h- 16:00 h Registre d’arribada

16:00 h – 16:10 h Benvinguda

 • Dra. Esther Giménez-Salinas, Directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés,  Universitat Ramon Llull.
 • Dra. Assumpta Malgosa. Vicerectorat de Recerca, Universitat Autònoma de Barcelona.

16:10 h a 16:30h Conferència: “La justícia restaurativa versus la justícia punitiva”, Dra. Esther Giménez-Salinas

 • Presentació: Dra. Sonia Sanchez-Busqués, Comunitat de Recerca Estratègica en Salut Mental. Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Dra. Esther Giménez-Salinas, Catedràtica de Dret Penal i Criminologia. Directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa, Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL.

16:30h a 16:50h Conferència: “Gestió emocional del conflicte jurídic” Gabriela Boldó Prats.

 • Presentació: Dra. Sonia Sanchez-Busqués, Comunitat de Recerca Estratègica en Salut Mental. Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Sra. Gabriela Boldó Prats, Consultora especialitzada en estratègia jurídica. Jutgessa substituta durant 15 anys.

16:50h a 17:00h Reflexions i preguntes del públic assistent

17:00h a 17:30h Pausa cafè 

17:30h – 18:10h Taula Rodona: “Conviure amb la justícia”  

 • Modera: Dra. Aida C. Rodriguez, responsable de Projectes de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés – URL
 • Ponents a la taula rodona:
  • Dra. Beatriz Molinuevo, Professora agregada departament de psiquiatria a la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Dr. Josep Cid, professor del Departament de Ciència Política i Dret Públic, Vicedegà de Qualitat Docent i Coordinador d’Estudis de Criminologia. Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Sr. Albert Rodríguez, facilitador de processos restauratius al Programa de Justícia Restaurativa del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
  • Sra. Charo Díez, presidenta d’AFATRAC (Associació de familiars d’afectats per trastorns de conducta).
  • Sr. Manel Atserias, jurista i activista en salut mental.

18:10h-18:30h Conferència: Presentació conclusions Informe: “Sumando esfuerzos a favor de la Justicia Restaurativa”. Carme Guil.

 • Presenta: Dra. Aida C. Rodríguez, responsable de Projectes de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull
 • Sra. Carme Guil, magistrada de la secció Tercera de l’Audiència Provincial de Barcelona i vicepresidenta de Gemme España (Grup Europeu de Magistrats per la Mediació).

18:30h a 18:45h Reflexions i preguntes del públic assistent

18:40h Cloenda

 • Sra. Charo Díez, presidenta d’AFATRAC, Associació de familiars d’afectats per trastorns de conducta.

enllaç amb més informació Consulta aquí el programa complet de la jornada.