Cicle de conferències “Salut mental i entorn social”

23/10/2023

L’OBSERVATORI SOCIAL DE LA FUNDACIÓ “LA CAIXA” ORGANITZA el cicle de conferències “Salut mental i entorn social” AL CAIXAFORUM DE PALMA, AMB LA COL·LABORACIÓ DE SALUT MENTAL CATALUNYA

L’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” organitza del 22 de novembre al 13 de desembre del 2023 el cicle de conferències Salut mental i entorn social al CaixaForum de Palma de Mallorca i Salut Mental Catalunya (SMC) col·labora com a coorganitzadora en l’activitat.

Tant la participació de l’entorn pròxim i de les xarxes de suport social en la comunitat, com l’acompanyament són elements clau per a afavorir el benestar emocional de les persones. Cal abordar el vessant psicosocial i comunitari de la salut mental i continuar treballant per erradicar les desigualtats socials, els prejudicis i la discriminació.

Les activitats del cicle són:

El valor de les xarxes de suport social. Vincles que ens sostenen

Dimecres 22 de novembre a les 18:30h

La xerrada pretén col·locar el focus en les xarxes de suport social com a element clau per afavorir el benestar emocional i per a la recuperació de les persones que han passat per situacions de patiment emocional. La situació de crisi ha posat en evidència, encara més, la necessitat de les xarxes de suport social per al benestar de la ciutadania. És important identificar els factors protectors i donar a conèixer les iniciatives col·laboratives, el treball en xarxa i els actius socials que contribueixen a una bona salut mental.

A càrrec de:

  • Judith Arnau, treballadora social, supervivent i coordinadora de “(Des)integrades”, programa per a la prevenció de la conducta suïcida des del vessant comunitari d’AFASIB i 3 Salut Mental.
  • Laura Mauro, llicenciada en Psicologia i psicoterapeuta. Coordinadora del Servei d’Atenció Integral i Promoció de l’Autonomia “Visibles”, concertat per l’IMAS, a l’entitat Gira-sol de 3 Salut Mental.
  • Martín Correa, doctor en Antropologia Mèdica i codirector i coordinador del postgrau en Salut Mental Col·lectiva de la URV/FCCSM. Membre fundador i coordinador de l’Associació Sociocultural Ràdio Nikosia.

Moderat per:

  • Carles Bonete, treballador social, coordinador de l’Àrea Sociocomunitària a Salut Mental Catalunya.

Pots adquirir la teva entrada en aquest enllaç.

Salut mental i gènere. Obertura a noves perspectives

Dimecres 29 de novembre a les 18:30h

La xerrada se centra a donar a conèixer les desigualtats i l’impacte que té el gènere en la salut mental. És fonamental visibilitzar les dades disponibles i entendre la importància que té incloure la perspectiva de gènere de manera transversal en el disseny de programes, projectes, serveis i polítiques públiques de salut mental.

A càrrec de:

  • Francisca Morell, psicòloga especialista en intervenció social i comunitària, amb experiència en l’acompanyament a dones en situacions d’extrema vulnerabilitat social. Coordinadora de la Casa Violeta a l’entitat Fundació Es Garrover de 3 Salut Mental.
  • Patricia Quintanilla, coordinadora tècnica de l’Àrea Dona i Igualtat a la Federació Salud Mental Castilla y León, i referent del projecte JULIA.
  • Esperanza Bosch Fiol, doctora en Psicologia, professora titular de Psicologia Bàsica del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears. Investigadora principal del grup d’investigació Estudis de Gènere.

Moderat per:

  • Laura Pliego, integradora i educadora social, postgraduada en Salut Mental Col·lectiva, especialitzada en diversitats i salut mental, i responsable del programa Dona i Salut Mental de Salut Mental Catalunya.

Pots adquirir la teva entrada en aquest enllaç.

Desigualtats socials i salut mental. Promoció de la justícia social

Dimecres 13 de desembre a les 18:30h

La xerrada mostrarà com afecten els determinants socials en la salut mental i com es poden abordar. Es visibilitzaran els recursos comunitaris, les estratègies i les iniciatives que combaten les desigualtats socials i que ajuden a promoure el benestar emocional i a prevenir problemes de salut mental.

A càrrec de:

  • Bartolomé Rigo, pedagog i coordinador tècnic a l’entitat Estel de Llevant de 3 Salut Mental, i membre del grup de treball impulsor del nou model d’atenció de 3 Salut Mental.
  • Noelia Garcia, psicòloga, referent de projectes d’addiccions en l’àmbit penitenciari a la Creu Roja Balears. Té experiència com a psicoterapeuta i docent en atenció a persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional.

Moderat per:

  • Fran Eiroa Orosa, professor de la Universitat de Barcelona, investigador Ramón y Cajal i membre del GR1P.

Pots adquirir la teva entrada en aquest enllaç.