80 milions per reforçar la salut mental i millorar l’atenció primària

02/07/2021

A Salut Mental Catalunya celebrem la inversió anunciada pel Departament de Salut.

El passat 1 de juliol, el Conseller de Salut, Josep Maria Argimon, anunciava 12 eixos prioritaris en salut de cara a la nova legislatura, que inclouen una inversió de 80 milions d’euros per reforçar la salut mental i l’atenció primària a la comunitat.

El conseller va destacar que les línies de treball prioritàries, que resulten dels aprenentatges fets durant la pandèmia de la Covid-19, es basen en “la recuperació i la transformació” per respondre millor al que la ciutadania necessita, i que tenen dos actors principals: “la ciutadania i els professionals”.

Reforç en salut mental

  • Es destinaran 80 milions d’euros a millorar la salut mental.
  • Incorporació a la tardor de 150 psicòlegs comunitaris, mediadors i treballadors socials en els CAP ubicats a barris desfavorits
  • Ha plantejat la pràctica eliminació dels 1.100 llits d’estada llarga psiquiàtrica per avançar cap a un model sanitari més inclusiu i, per exemple, substituir-los per pisos terapèutics. “Volem reduir la medicalització d’una societat que ja està prou medicalitzada”
  • A llarg termini, la conselleria pretén desplegar 52 equips d’intervenció psicològica i psiquiàtrica a domicili de forma setmanal per a pacients amb crisis psicopatològiques, com autolesions, TCA, trastorns mentals greus o addiccions. L’acció s’allargarà durant quatre mesos i els equips estaran lligats als CAP i a la xarxa de salut mental

Salut Mental Catalunya estem esperançats amb aquestes mesures, molt necessàries en salut mental i que fa temps que esperem des del moviment associatiu, doncs el suport als adolescents, a la complexitat i a la primària de salut son aspectes cabdals.

En el context de pandèmia s’ha evidenciat la rellevància dels recursos comunitaris i el paper del moviment associatiu, i de projectes com l’Activa’t per la salut mental. Esperem, doncs, que en aquest repte de millora de la salut mental es reforcin també aquests programes, doncs el moviment associatiu revela el punt de vista de les persones amb problemes de salut mental i les famílies.

Notícies relacionades als mitjans