25 anys smc

Dia Mundial Salut Mental 2021

En la celebració del seu 25è aniversari i del Dia Mundial, Salut Mental Catalunya reclama el desplegament immediat del Pacte Nacional

Nou acte reivindicatiu davant les administracions de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), el moviment social de representació atenció i suport a les persones amb problemes amb salut mental i a les seves famílies i que compta amb 75 entitats associades a tot Catalunya.

El passat dimarts 5 d’octubre a CaixaForum, la Federació SMC va aplegar prop de 150 persones en un esdeveniment celebrat amb motiu dels seus 25 anys de trajectòria i on a més de comptar amb la presència de representants de les diferents entitats associades, també hi participaren càrrecs institucionals com ara el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, o la diputada i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret

Com cada any, SMC ha aprofitat la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental del proper 10 d’octubre per donar visibilitat a les seves demandes i ho ha fet dins un esdeveniment organitzat en cinc blocs: una benvinguda institucional a càrrec de diferents personalitats polítiques; una presentació de les principals xifres i fites assolides per l’associació; la lectura del Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2021; una conversa entre quatre actors clau que treballen amb SMC; la cloenda a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès. i, finalment, una actuació de dansa. L’acte commemoratiu va ser presentat pel comunicador Òscar Dalmau.

“Massa temps amb patiment desatès”

Després de l’obertura de l’acte per part de la directora de l’Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació “La Caixa”, Joana Prats, on va posar en valor la gran tasca del programa “Activa’t per la salut mental” i va agrair la labor de la Federació al llarg dels seus 25 anys, Enriqueta Vidal, presidenta de Salut Mental Catalunya va donar la benvinguda institucional a tots els presents, assenyalant les fortaleses d’una federació que “en 25 anys ha passat d’11 entitats a 75, que han fet un treball intens que sovint ha suplert l’acció de les mateixes administracions”.

En el seu discurs, Vidal ha destacat que en el Dia Mundial cal parlar de la importància de la salut mental, dels seus reptes, de com s’està transformant i també per alertar de les mancances i els perills als quals s’enfronta. Dirigint-se a les autoritats responsables, la presidenta de Salut Mental Catalunya insistia que “ja fa massa temps que hi ha molt de patiment desatès i que tenim un sistema ple de mancances, a més de la històrica falta de recursos. Davant d’això, el Pacte Nacional per a la Salut Mental pot ser una gran oportunitat”, però va insistir que ha d’anar acompanyat del pressupost necessari i l’aposta valenta que un Pacte com aquest requereix. Vidal va recalcar que aquest pressupost i aquesta aposta han de venir de tots els departaments del govern, perquè la salut mental té motles vessants i afecta directament a les polítiques d’ocupació, a l’educació, a justícia i a tants d’altres aspectes de la vida de la ciutadania. Només així el Pacte podrà tenir resultats concrets i tangibles.

La presidenta de SMC va destacar també l’enorme esforç que les associacions de salut mental fan per estar al costat de les persones i les famílies, i oferir-lis suport, fins i tot suplint la manca de recursos, una implicació, va afegir, que no sempre s’havia reconegut des de les administracions.

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, a la seva intervenció destacava la “necessitat d’enfortir el teixit associatiu i, per això, caminar plegats és imprescindible. Reconeixem que, des de l’administració hem de fer molt més per poder dir que la salut mental és la prioritat i que sigui veritat”. Amb aquestes paraules, Argimon reforçava les dades pressupostàries destinades a salut, que a Catalunya són del 5%, en comparació amb el 8 o 9% que es destina als països del nostre entorn.

També participaren en aquest primer bloc de benvinguda institucional la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l¡Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa quidonava a SMC les “gràcies per ser un motor i un pal de paller per la salut mental” i els reconeixia ser una peça clau per l’aprovació del primer Pla de Salut Mental de Barcelona i de l’Estat”; i Lluïsa Moret, diputada i Presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona qui va assenyalar que “sempre heu treballat per la defensa dels drets de la salut mental amb aliances amb compromís. Ara, més que mai us donem les gràcies per tant”.

Dades i fites assolides per SMC i manifest

Al segon bloc de l’acte 25è aniversari de Salut Mental Catalunya, Laura Pellisé, responsable de participació de SMC i Marta Poll, directora de SMC van exposar les principals xifres del moviment associatiu i les principals fites aconseguides al llarg d’aquests anys.

“El nostre moviment associatiu compta amb més de 9.800 socis i 1.200 voluntaris, de 75 associacions. En aquests moments, comptem amb 47 punts d’atenció, com mostra el mapa, on s’atenen més de 20.000 demandes l’any”, exposava Laura Pellisé.

Marta Poll, directora de Salut Mental Catalunya, va repassar alguns dels reptes assolits pel moviment associatiu en aquests 25 anys, com ara els Clubs Socials, els Grups d’Ajuda Mútua (GAM), projectes de recerca, els punts d’atenció arreu del país, i tants d’altres. Tots pivotant al voltant de dos conceptes claus: la recuperació i l’empoderament. Poll va destacar “la feina d’incidència en les polítiques públiques aportant el coneixement i  la veu experta en primera persona i de les famílies, i la feina feta per apropar la salut mental en positiu a la ciutadania”.

La lectura del Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2021 que té com a lema “Salut Mental en un món desigual” va estar a càrrec de l’activista Xavier Puig, membre de la junta de l’Associació El Far – La Garriga i del Club Social. “Encara no tenim resultats concrets ni propostes sòlides, i veiem com projectes rellevants d’atenció a la ciutadania no es consoliden ni s’aposta per ells. No podem esperar més, és hora d’actuar amb rapidesa”, reivindicava Puig en nom de la Federació en el seu discurs, en el qual també reclamava el desplegament del Pacte Nacional per a la Salut Mental que el Govern va anunciar el passat mes de maig.

Conversa entre experts de la salut mental comunitària

Després de la molt aclamada intervenció de Xavier Puig, es va obrir una taula rodona entre alguns dels actors clau amb qui treballa SMC per transformar l’atenció en salut mental: representants de la xarxa associativa, de la provisió de serveis a les persones i del món municipal.

La conversa va ser conduïda per Ángel Urbina, vicepresident de Salut Mental Catalunya, i va comptar amb la participació de Josep Lavin, president de la Coordinadora d’entitats de salut mental i addiccions Salut Mental de Terres de Lleida, Enric Arqués, president de Fòrum Salut Mental i Addiccions, i Gina Pol, 1a tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Sant Just Desvern i consellera de salut del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

En ella es van nomenar projectes concrets i aliances que es porten a terme amb la Federació, la importància de la innovació i el coneixement per replicar models d’èxit europeus, mantenint viu l’esperit de futur i de creixement a l’àmbit de la salut mental, la importància del fet que famílies i col·lectius tinguin veu al debat públic i la necessitat d’invertir en un pla d’acció per la població en general i pels infants i joves en concret, amb professionals a l’abast de la població, ja que avui dia encara hi ha comarques a l’Estat que no compten amb servei de psiquiatria com a servei públic.

“Estem treballant en el Pacte Nacional per la Salut Mental”

Pere Aragonés, president de la Generalitat de Catalunya, va realitzar la cloenda de l’acte dels 25 anys amb un discurs en el qual destacava que “avui la salut mental és la pandèmia que ve darrere de la pandèmia de la Covid-19 i ens trobem amb un repte en l’àmbit de la salut mental”. Com a mesura pal·liativa dels casos que han augmentat i visibilitat la Covid, va anunciar que s’incorporaran “un total de 150 referents de benestar emocional a l’atenció primària”.

Per últim, el president va parlar del Pacte Nacional per la Salut Mental que està sobre la taula. Aragonès ho va definir com “un pacte de país que ens ha de permetre situar la salut mental i el benestar emocional com a prioritat al Parlament, al conjunt de les administracions i aconseguir que es distribueix la responsabilitat que tots hem d’anar assumint, tenint en compte les recomanacions de l’OMS”.

Un final artístic

El toc artístic el va posar Laura Mestres, ballarina de Ca la Vidala, que va oferir als assistents de l’acte una interpretació personal del significat de paraules com inclusió, drets, lluita contra l’estigma, justícia social o salut mental, entre d’altres, que conformen les bases i els valors de Salut Mental Catalunya.