Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

Els drets humans no es poden quedar fora altra vegada

penitenciari

Lamentem profundament els fets esdevinguts el passat divendres a la presó de Brians 2 que van acabar amb la mort d’un jove de 27 anys amb una problemàtica de salut mental, que es trobava en una situació d’agitació per un brot psicòtic, quan estava sent immobilitzat en una cel·la de contenció de l’àrea de salut mental, segons ha informat La Vanguardia.

Entenem que hi ha una investigació en marxa i que cal esbrinar clarament els fets. De tota manera des de la Federació Salut Mental Catalunya reiterem la urgència d’activar estratègies i alternatives terapèutiques basades en els drets humans, que ens permetin avançar cap a un model de suport i acompanyament a les persones més humà, més preventiu, més proper i més flexible, que respecti  els drets de les persones afectades.

Cal treballar en una direcció que aboleixi les pràctiques coercitives a tots els entorns de salut mental que, tal com considera l’ONU, constitueix tortura i maltractament. Cal apostar per la contenció zero, i fer efectius i garantir els suports adients en l’acompanyament i tractament a les persones en moments com aquest, per tal d’evitar incrementar-ne l’agitació i posar-les en risc.

Creiem també que cal transformar l’actual model que massa sovint fa una judiciliatzació dels casos adoptant mesures restrictives i gens adients per les persones amb problemes de salut mental, i apostar per un  model d’atenció orientat a la recuperació i basat en un acompanyament més proper i personalitzat.

Exigim que s’adreci aquesta falta de suports i atenció especialitzada en salut mental i que, en un moment de pandèmia i estat d’alarma com l’actual, que amenaça la salut mental de tota la ciutadania, es tinguin més en compte els entorns vulnerables com les presons o centres d’internament, i es plantegin alternatives al sistema que dignifiquin i acompanyin les persones en aquestes situacions.

 

Des del moviment social de la salut mental ens prestem a col·laborar i posar a disposició el nostre coneixement en la recerca de solucions que siguin més adients.

 

Traslladem el nostre condol i suport a la família.