Salut Mental Catalunya

Amics, familiars i persones amb problemes de salut mental
Junts pel benestar de tots

L’ONU insisteix en incorporar la perspectiva de Drets Humans en els serveis de Salut Mental

onu

L’ONU ha aprovat una resolució sobre “Salut mental i Drets Humans“ en la que reconeix la necessitat de protegir, promoure i respectar tots els drets humans en salut mental. Aquesta resolució insta els estats membres a que incorporin la perspectiva de Drets Humans en els serveis de Salut Mental.

El document destaca que els estats han d’assegurar que les persones amb problemes de salut mental puguin:

  • viure de manera independent
  • ser incloses en la comunitat
  • exercir la seva autonomia
  • participar en tots els assumptes que les afectin i prendre decisions
  • ser respectats en igualtat de condicions.

La resolució també reafirma l’obligació que tenen els estats de “protegir, promoure i respectar tots els drets humans i les llibertats fonamentals i de vetllar perquè les polítiques i els serveis relacionats amb la salut mental s’ajustin a les normes internacionals de drets humans“.

El  Consell ha sol·licitat l’organització d’una jornada per debatre, fer seguiment dels acords, intercanviar bones pràctiques i elaborar un informe sobre l’assoliment d’aquesta perspectiva.

També ha sol·licitat que hi participin els diferents agents de salut mental i de Drets Humans, i les organitzacions de persones amb problemes de salut mental i familiars.

El Consell ha aprovat aquesta resolució per la seva “profunda preocupació” per què les persones amb problemes de salut mental de tot el món són “objecte, de manera generalitzada, de discriminació, estigma, prejudicis, violència, abusos, exclusió social i segregació, internament il·legal o arbitrari, medicalització excessiva i tractaments que no respecten la seva autonomia, voluntat i preferències “.

L’Estat espanyol seguirà formant part del Consell de Drets Humans durant els propers anys 2018 a 2020.